Hовини

Сьогодні 26 вересня 2023 року стартували вже традиційні для нашого інституту науково-просвітницькі онлайн заходи для студентів, аспірантів та науковців.

Розпочався цьогорічний цикл із лекції докторки історичних наук, запрошеної професорки Центру Східноєвропейських студій Варшавського Університету, Голови Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин Ірини Матяш. Тема: «Християн Раковський – суперечливість образу».

 

Лекторка окреслила життєвий шлях Християна Раковського, який народився в Болгарії, вчився у Франції, найбільш відомим став в Україні, а розстріляний був у росії. Увагу було зосереджено на його участі на чолі радянської делегації в мирних переговорах із представниками Української Держави в 1918 р. та приході до влади як очільника уряду Радянської України в 1919 р. Ірина Борисівна наголосила на формуванні світогляду Х. Раковського, його ставленні до українців, діяльності в ролі провідника більшовицьких ідей в Україні. Цікавою була оцінка позиції Х. Раковського як похідної від поглядів Льва Троцького й обумовлення його падіння розгромом троцькістів.

Лекція надзвичайно актуалізувалася проведенням паралелей із сучасною ситуацією та політикою росії, яка фактично не змінилася за століття. Ті самі тези, ті ж наративи, той же «русский мир». Х. Раковський насаджував його у формі радянського ладу, проте опирався цілковитому поглинанню України. Тож на думку науковиці, його некоректно героїзувати за це. Цікаво, що в сучасній Болгарії постать Х. Раковського викликає значний інтерес, однак без ідеалізації, з визнанням її суперечливості. Тема образу особистості  в історії і безпосередньо в дипломатичних відносинах країн - надзвичайно глибока, проблемна і така, що може викликати вагомі дискусії не лише в минулому, а й мати наслідки в сьогоденні.

Дякуємо за надзвичайно пізнавальний матеріал і незаангажований, інтерактивний його виклад.

Василь Лук'яниця,

Голова студентського наукового товариства ННІ міжнародних відносин, історії та філософії