Hовини

У школах Черкащини відповідно до регіонального освітнього проєкту «Моя Черкащина» розпочалося вивчення історії рідного краю. Введення такого курсу є надзвичайно важливим і своєчасним. Адже вивчення і знання історії набуло особливої актуальності у зв’язку з повномасштабною війною, яку віроломно розв’язала путінську Росія проти України. В умовах історичних викликів і загроз громадянське виховання стало питанням національної безпеки та протидії історичним фальсифікаціям та ворожим ідеологічним впливам.

Складовою частиною вивчення історії і формування історичного світогляду громадян є регіональна історія. Цій проблемі приділяється особлива увага в освітньому процесі при підготовці майбутніх фахівців в навчально-науковому інституті міжнародних відносин, історії та філософії. Зокрема, викладається курс «Історичне краєзнавство та історія рідного краю» для бакалаврів та «Історична регіоналістика» для магістрів. Практика показує, що випускники-історики, набувши грунтовну підготовку під час навчання в інституті, продовжують активну і творчу краєзнавчу роботу, працюючи в школі.

Тож цілком закономірно, що до складу робочої групи з розробки та реалізації підтриманого обласною радою регіонального освітнього проєкту «Моя Черкащина» увійшли випускники різних років саме нашого інституту Любов Боровець, Андрій Горай, Ірина Завіновська, Тетяна Завалко, Олексій Компанієць, Людмила Лазоренко,  Ігор Перевізник Анатолій Самохотов та Андрій Стецюк. Науковий керівник проєкту – професор Василь Мельниченко, який донедавна працював на кафедрі археології та спеціальних галузей історичної науки нашого університету.

Творчий колектив працював з кінця минулого року за двома напрямами – підготовка програми і навчально-методичного посібника для вивчення історії рідного краю від найдавніших часів до сучасності в 7–11 класах закладів загальної середньої освіти Черкаської області. Одночасно йшла підготовка навчально-методичного посібника (автор – Василь Мельниченко). Усі компоненти вивчення історії краю розроблені у контексті навчальних програм з історії України.

У стислі строки було виконано значний обсяг роботи, пройдено державну експертизу – програма і навчально-методичний посібник отримали гриф Міністерства освіти і науки України та схвалення для використання в освітньому процесі. Усі школи отримали їх до початку навчального року і вже відбулися перші уроки з вивчення історії рідного краю. Презентація навчальної програми і посібника відбулася 5 вересня в обласній військовій адміністрації, де голова ОВА Ігор Табурець вручив їх розробникам подяки.

Проєкт «Моя Черкащина» знайшов підтримку міської влади Черкас. Школярі обласного центру до нового навчального року отримали свій посібник «Черкаси: історія і сучасність», у якому вперше системно із сучасних методологічних підходів викладена історія міста.

Для підготовки начального посібника «Черкаси: історія і сучасність» був створений авторський колектив, до якого увійшли науковці нашого університету професори Анатолій Чабан, Лариса Синявська, доцент Оксана Мазур, випускники університету професор Оксана Силка, Сергій Ганницький. Очолив колектив професор Василь Мельниченко. Усі автори – члени Національної спілки краєзнавців України.

Виданий посібник добре ілюстрований, містить близько 80 ілюстрацій (карти, схеми, репродукції тематичних картин, портрети, починаючи з ХІХ ст. широко представлені фотосвітлини археологічних знахідок, архітектурних пам’яток, музейних експонатів, сюжетів із життя міста різних періодів).

Кожен розділ посібника складається з підрозділів, які виділяються «ліхтариками». У кінці кожного розділу – підбірки: «Перевірте, чого навчилися» (питання для самоконтролю) і «Мовою фактів» (текстові уривки з історичних джерел). У кінці посібника вміщені додатки – списки черкаських воєвод, намісників і старост, черкаських полковників, керівників міста від 1954 року до сьогодення.

Презентація посібника відбулася у Черкаській міській раді 15 вересня, напередодні Дня міста за участю директорів та вчителів історії черкаських шкіл. Міський голова Анатолій Бондаренко вручив авторам посібника подяки міської ради.

Учасники освітянського проєкту «Моя Черкащина» будуть і надалі брати участь у його втіленні в життя, удосконаленні його методичного забезпечення. Зокрема,  передбачається розроблення робочих зошитів, створення електронної бібліотеки літератури про Черкащину і Черкаси, фотогалереї ретро-світлин та ілюстративних матеріалів, проведення науково-практичних та інших пізнавально-виховних заходів.

Друкування усіх матеріалів навчально-методичного забезпечення вивчення історії краю в школах області здійснено черкаським видавництвом «Вертикаль».

Видання навчальних посібників та навчальної програми з історії і сьогодення Черкащини присвячене 70-річчю Черкаської області, яка була утворена у січні 1954 року.

 

Лариса Синявська, доктор історичних наук, професор кафедри історії України