Hовини

Доктор історичних наук, дійсний член Української академії історичних наук, професор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Анатолій Чабан — автор матеріалів, які впродовж кількох номерів поточного року публікує найстаріший україномовний щотижневик «Свобода» у Сполучених Штатах Америки (виходить із 1893 року) під рубрикою «Славетні українці».

Статті зустрінуті читацькою громадою із великою зацікавленістю. Завдячуючи підтримці нинішніх редакторів видання — головного редактора Андрія Нинки та редактора Левка Хмельковського до читачів прийшли нариси про видатних постатей української історії, культури, політичного життя.

Зокрема побачили світ публікації про Михайла Максимовича, Агатангела Кримського, родину Симиренків, Михайла Старицького, Євгена Чикаленка. Знаковою є та обставина, що всі вони пов’язані долею, діяльністю та творчістю із Черкаським краєм, що дає змогу читачам, а це переважно представники української діаспори, познайомитися із видатними українцями всіх етнічних територій України, в тому числі – Середньої Наддніпрянщини.

Ці публікації на прикладі життя непересічних постатей утверджують велич і непереможність українського духу, жертовність, готовність все своє життя, талант покласти на вівтар служіння Батьківщині. Це було важливим у всі часи української історії, але особливо значимо у наш час, коли осоружний ворог плюндрує нашу землю. Водночас вони гуртують прогресивну світову громадськість на допомогу Україні у боротьбі з агресором.


Джерело: cdu.edu.ua