Hовини

Черепки, фрагменти керамічного посуду, пічних кахлів, свинцеві кулі та монети відкопали на території Замкової гори в Черкасах учасники черкаської експедиції Інституту археології, серед яких були і студенти ННІ міжнародних відносин, історії і філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Про це йдеться на сайті «Суспільного».

У 16-му столітті тут був розташований литовський замок.

На Старособорному узвозі археологи натрапили на залишки споруди господарського призначення, розповів Суспільному її керівник Дмитро Куштан.

Йдеться про литовський замок. Його в середині 16-го століття перебудували і збільшили, розповів історик:

— Ділянка, на якій тривають розкопки, теж потрапила у межі цього замку, – пояснив Дмитро Куштан.

Територію досліджують археологи. Розкопки тривають уже понад місяць, додав учасник експедиції Михайло Дяченко:

— У середині об’єкта копати треба дуже обережно, бо в будь-який момент можна натрапити на знахідку.

— Натрапивши на ту чи іншу знахідку, лопату замінюють на більш делікатний інструмент — щітки та кельми, та пошарово знімають ґрунт, пояснив реставратор Микола Кривенко.

Таких зняли з десяток із верхньої частини об’єкта. Наразі дійшли до дерев’яних балок стародавньої споруди.

— Це сволок, а це дошки, які були під стелею, тримали її, і ось ця балка лишилася цілою майже, — розповів пан Микола.

Керівник експедиції Дмитро Куштан розповів про те, навіщо люди використовували цю споруду.

— Дубові балки досить товсті, масивні, що вказує на те, що це була споруда якраз господарського призначення.

Ці балки провалилися у середину споруди під час пожежі:

— У 1637-му році під час козацького повстання під проводом Павла Бута, Черкаський замок і саме місто було частково спалене поляками. Після поразки козаків під Кумейками, козаки тікали у бік Боровиці, їх переслідувало польське військо і по дорозі вони спалили Черкаський замок, — додав Куштан.

Що це за споруда, покажуть подальші дослідження, втім, вже сьогодні припущення є.

— Це якась споруда напівземлянкового типу, розміром 5 на 5 метрів. Можливо, ця споруда була не житлова, напевно, це була якась або продуктова комора, або арсенал, в якому зберігалася зброя, приладдя для вогнепальної зброї, порох, ядра, отаке.

На сьогодні, додав пан Дмитро, учасники експедиції виявили тут сотні цікавих знахідок часів ранньої історії Черкас. Остаточну кількість можна буде назвати після завершення розкопок.

— Зокрема, виявили об’єкти, які належать саме до часу функціонування цього Литовського замку. Знахідки в основному представлені у вигляді фрагментів керамічного посуду, пічними кахлями, там свинцеві кулі, монети, такі звичайні знахідки характерні для пізньосередньовічних ранньомодерних міст. Вони зараз знаходяться у стадії камеральної обробки, їх потрібно помити, поклеїти, тобто все це буде наприкінці сезону, в кінці року, коли буде підготовка наукового звіту.

Усі знахідки будуть зберігатися у Черкаському міському археологічному музеї, пояснив керівник експедиції. Скільки триватимуть розкопки, археолог не знає, але, ймовірно, не один рік.

Детальніше пропонуємо переглянути у відео:

 

Джерело: «Суспільне»https://cdu.edu.ua/