Hовини

Регіональний круглий стіл на тему «Святий Лука (Войно-Ясенецький): поєднання науки та релігії» відбувся у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького.

Захід приурочили до 100-річчя архієрейської хіротонії святителя Луки (Валентина Феліксовича Войно-Ясенецького). Учасників привітав Предстоятель Православної Церкви України, Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

— Ми зібралися вшанувати непересічну як для науки, так і для церкви особу. Бо святитель Лука вдало поєднав дві іпостасі — науковця та хірурга, а також священнослужителя. Його допитували, лякали, катували, відправляли до Сибіру, але він не зламався. Оперував навіть у підряснику і завжди свідчив про те, що можна поєднувати духовне, релігійне, церковне і науку. Хоча в радянські часи доводили, що церква і наука — речі несумісні.

Святитель Лука розвіює ті міфи, які були створені у час атеїстичної доби. Сам він втілював багато чеснот. Був добрим і проповідував, що потрібно творити добро. 

Вшановуючи століття з дня архієрейської хіротонії Луки Кримського, ми освятили храм Миколая Чудотворця у Черкасах. Думаю, що святитель Лука радіє розбудові Православної Церкви України. Він жив в умовах, в яких робити це було неможливо. На жаль, і зараз Крим, де він служив і проповідував, перебуває в окупації. Але ми переконані, що незабаром повністю звільнимо всі українські землі. Ми приречені на перемогу, бо на нашому боці правда, — сказав Блаженнійший Епіфаній.

Він подякував організаторам заходу та вручив Благословенні Грамоти з відзнакою ПЦУ директору наукової бібліотеки ім. М Максимовича ЧНУ Григорію Голишу і завідувачу кафедри історії України ЧНУ Віталію Масненку.

Предстоятель Православної Церкви України схвально зустрів пропозицію ректора Олександра Черевка щодо підготовки на базі ЧНУ духівників. 

— Для нас ця подія важлива ще й тому, що хочемо готувати священнослужителів для Православної Церкви України. Звісно, священник — це не лише богословська освіта, це покликання, місія, певна жертовність. Але ми працюватимемо спільно з Київською Православною Богословською академією ПЦУ. Свого часу в 2015 році мною і Блаженнійшим Епіфанієм, тоді ще ректором  КПБА, була підписана угода про співпрацю. І нині вона наповнюється конкретним змістом. Нам треба бути рішучими і єдиними у боротьбі за нашу свободу та державність, у розбудові ПЦУ. Бо саме в єдності наша сила, — зазначив Олександр Черевко.

У роботі круглого столу взяли участь заступник голови Черкаської обласної військової адміністрації Микола Шамрай, перший заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко, заступник міського голови Черкас Марина Гаркава, митрополит Черкаський і Чигиринський, голова Синодального управління військового духовенства Православної Церкви України Високопреосвященніший Іоан, директор КНП «Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради» Віталій Шило, медики, освітяни, науковці, депутати, церковні і громадські діячі. Усі вони поділилися власними думками і міркуваннями, накреслили перспективи подальших наукових досліджень і популаризації духовної спадщини святителя Луки.

У виступах і доповідях йшлося про життєпис видатного святителя і медика, його образ в історичній пам'яті, про релігійно-філософську складову його світогляду та про поєднання медицини і духовності у роботі сучасних лікарів України.

Джерело: cdu.edu.ua