Hовини

Навчально-науковий інститут міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького став співорганізатором Всеукраїнської студентської науково-практичної конференції РЕГІОНАЛЬНІ СТУДІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ІСТОРІЇ, яка відбулася на базі Історичного факультету Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського 13 квітня 2023 р. http://surl.li/givmz.

Серед інших організаторів та поважних гостей конференції з вітальним словом виступила докторка історичних наук, директорка Навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, професорка Наталія Земзюліна.

З ґрунтовною науковою доповіддю на пленарному засіданні конференції виступив студент IІI курсу спеціальності 032 Історія та археологія Навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Василь Лук’яниця. Науковий керівник – кандидат історичних наук, старший викладач кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Андрій Касян. У статті «Новітні дослідження поселення-гіганта трипільської культури Тальянки» студент розглянув сучасні досягнення з вивчення найбільшого поселення трипільської культури – Тальянок, що допомагає краще зрозуміти одну із ключових віх давньої історії Черкащини – феномен мегапоселень трипільців часів енеоліту (мідного віку) в Буго-Дніпровському міжріччі. Також навів основні версії вітчизняних трипіллєзнавців щодо деяких аспектів існування поселень-гігантів. Дослідження теми актуалізується в умовах повномасштабної російської агресії, коли культурна спадщина України, як ніколи, потребує захисту, дослідження, популяризації та об’єктивного наукового аналізу. Натомість трипільська культура, як розтиражована у ЗМІ тема, часто стає предметом міфів. І чи не найбільш дискусійною – і в наукових, і в ширших колах – є проблематика трипільських поселень-гігантів, що між річками Південний Буг і Дніпро – на території сучасної Черкащини – мають колосальні розміри в понад 200 га, будучи збудованими майже 6 тисяч років тому. Найвизначнішим із них є Тальянки – мегапоселення першої половини IV тис. до н. е. між селами Тальянки та Легедзине Звенигородського району Черкаської області, що досягає максимальної для світового енеоліту площі в 335 га. Тож не випадково, що наш студент ставить на меті розглянути останні здобутки та провідні концепції науковців щодо їхньої проблематики за результатами досліджень поселення Тальянки, одного з найвидатніших надбань Черкащини та всієї України, що, на жаль, залишається маловідомими серед загалу.

Також участь у Всеукраїнській студентській науково-практичній конференції взяли Єлізавета Люта (студентка IІI курсу спеціальності 032 Історія та археологія Навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького) з темою «В’ячеслав Чорновіл та вшанування його пам’яті на Черкащині», науковий керівник Оксана Меміш (кандидатка історичних наук, старший викладач кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького); Ярослав Кузьменко (студент IV курсу спеціальності 032 Історія та археологія Навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького) з темою «Поселення скіфського часу поблизу села Бабичі Черкаської області» та Софія Руденко (студентка IV курсу спеціальності 032 Історія та археологія Навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького) з темою «Етнокультурна спільнота культури карпатських курганів: суспільно-господарський та поховально-обрядовий», науковий керівник Андрій Касян (кандидат історичних наук, старший викладач кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького).

Тетяна Терещенко