Hовини

Як діяти у випадку надзвичайної ситуації або війни? Як захистити себе цивільній людині? Подібні питання усе частіше постають перед нами в умовах кризи та військової ескалації з боку Російської Федерації. 

З цією метою в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького були проведені навчання з цивільної оборони, прийнято низку розпорядчих документів.

Пропонуємо також підбірку корисних матеріалів, які допоможуть у критичній ситуації.

Так, Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Міністерства культури та інформаційної політики у співпраці з Державною службою України з надзвичайних ситуацій, Міністерством оборони України, Апаратом Головнокомандувача Збройних Сил України та громадськими організаціями підготували брошуру «У разі надзвичайної ситуації або війни».

У брошурі ви знайдете практичні поради, які можуть стати корисними в надзвичайних ситуаціях і під час війни.

Крім того, в Україні запустився Telegram-бот «Готовий до всього» для цивільного населення. Тут можна дізнатися, як вступити в територіальну оборону і реагувати на сирени.
Сервіс передбачає шість розділів:

«Як вижити цивільному» — порядок дій та правила поведінки у разі воєнних дій, поради щодо створення спільної стратегії з членами сім’ї;

«Йду захищати країну» — про те, як вступити до територіальної оборони, Збройні сили «України та в якому разі формують партизанський рух.

«Небезпечні ситуації» — про те, як реагувати на сирену та повідомлення з різних каналів зв’язку.

«Інформаційна безпека» — де шукати перевірену інформацію, як переконається у її правдивості.

«Що підготувати та купити» — про підготовку будинку і тривожної валізки, турботу про домашніх тварин.

«Джерела інформації».

Бот створили на основі пам’ятки «Як діяти в кризовій ситуації» від волонтерської групи #миготові, а також брошури Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, порадника для цивільного населення і матеріалах ЗМІ.

Життєво важлива інформація зібрана також на сайті Черкаської міської ради.

Бережіть себе!