Hовини

Повномасштабна війна, яку росія розпочала проти України, внесла корективи в життя кожного з нас. Ми маємо бути готовими до будь-яких викликів і вимог часу.

В Черкаському національному університеті ім. Богдана Хмельницького,  за  сприяння ДП «ГДІП» та підтримки охоронної компанії «Akkadian» пройшли курси тактичної медицини за участю британських інструкторів. Всі  волонтери - колишні військові медики, які мають досвід надання допомоги в складних життєвих ситуаціях, а саме при масових травмуваннях.

«Кожен цивільний повинен пам’ятати чого вартує мир над головою, поважати і, наскільки це можливо, допомагати ЗСУ, волонтерити. Я  вважаю, що наш єдиний дух, єдність всіх українців, любов до своєї Батьківщини - це головна причина того, що ми змогли дати таку відсіч російському агресору. Університет робить все можливе, що може робити навчальний заклад під час війни: від прийому постраждалих, волонтерської допомоги ЗСУ, підтримки родин загиблих», зазначив ректор Черевко Олександр Володимирович на зустрічі  з іноземними партнерами.

Захід провели на базі ННІ міжнародних відносин історії та філософії та кафедри військової підготовки з залученням викладачів і студентів ННЦ «Медичний інститут» та  ННІ  фізичної культури, спорту та здоров’я.

В  межах тренінгу учасники мали змогу отримати практичні навички з медичного планування, надання першої медичної допомоги постраждалим, зокрема в приміщенні, вміння оцінювати зони ураження, безпечність ситуації для надання допомоги тощо. Студенти не лише тренувалися на різноманітних муляжах, «надавали допомогу» один одному, а й пройшли інтенсивний курс іноземної мови. Особливо варто відмітити команду студентів  ОП «Міжнародні відносини, суспільні комунікації, регіональні студії», які відмінно справилися, налагоджуючи комунікацію між британськими тренерами та університетською громадою( О. Красюк, А. Разін, О. Глушенко та інш).

Учасників заходу переповняли емоції від нової справи, набутих навиків, а головне від відчуття впевненості і розуміння необхідності подальшого навчання, задля користі яку можна принести близьким і просто людям, що потрапили в скруту. Війна не скінчилася, ще існує загроза подальших військових дій і на війні, і в мирному житті  знадобляться навички першої домедичної допомоги. Це те, що допоможе врятувати життя до приїзду медиків.

Наталка Земзюліна