Hовини

Ірина Матяш «Публічна дипломатія України: мир і війна»

30 листопада викладачі, студенти Навчально-наукового інституту  міжнародних відносин, історії та філософії та всі охочі, в рамках вже традиційних, науково-просвітницьких онлайн-заходів Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького прослухали відкриту лекцію докторки історичних наук, професорки, Голови правління громадської організації «Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин» Ірини Борисівни Матяш.

Тема лекції, яка викликала жвавий інтерес і дискусію слухачів «Публічна дипломатія України: мир і війна». Говорячи про стратегію публічної дипломатії як спосіб досягнення мети, лекторка наголосила на її важливості для формування позитивного іміджу України у світі, особливо під час широкомасштабного вторгнення росії в Україну.

Окреслила принципи, функції, напрями публічної дипломатії України, згідно Стратегії. Ірина Борисівна презентувала фундаментальний навчальний посібник «Публічна дипломатія» https://sshdir.org.ua/publichna-dyplomatiya-navch-posibnyk-za-zagal-red-iryny-matyash-, в якому розглянуто основні теоретичні та практичні аспекти публічної дипломатії, висвітлено українську та зарубіжну історіографію досліджень в цій сфері; подано відомості про історичні витоки публічної дипломатії в Україні та про інституції, що реалізують її завдання, Стратегію публічної дипломатії МЗС України на 2021–2025 рр. та її напрями: культурну дипломатію, експертну дипломатію, економічну дипломатію, кулінарну дипломатію, цифрову дипломатію, науково-освітню дипломатію, спортивну дипломатію, розглянуто практичні питання закордонних дипломатичних установ України в сфері публічної дипломатії. Представила акторський колектив.

Лекторка підкреслила важливість науково-освітньої, наукової, кулінарної, культурної, публічної, цифрової, економічної, спортивної дипломатія у часи миру та, особливо, під час війни. Це необхідні інструменти просування національних інтересів, посилення позицій нашої держави на міжнародній арені, вирішення регіональних конфліктів та світових проблем.

Можна ознайомитися з презентацією https://docs.google.com/presentation/d/1fPcWHSOgx2Pwmd98bfrS5mpUarJAh6ZD/edit#slide=id.p3 , люб’язно наданою Іриною Борисівною.

Тетяна Терещенко