Hовини

2022 рік закінчує свій поступ однією із найвидатніших подій всесвітнього масштабу: у грудні виповнюється 300 років із дня народження одного з найвідоміших мислителів світу — Григорія Савича Сковороди.

Він входить у п’ятірку найвідоміших філософів і разом із Сократом, Арістотелем, Спінозою, Ніцше й належить до когорти тих, хто «змусив» світову громадськість думати, міркувати й, звісно, любити.  

Долучається до святкування ювілею й вся науково-педагогічна громада Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького. 24 листопада цього року відбулася науково-практична конференція та науковий семінар з теми «Григорій Сковорода — мислитель, письменник, педагог». 

Василь Мельниченко

Учасниками заходу стали фахівці різних галузей: педагоги, філософи, літератори, мовники, історики, що вказує на багатогранність постаті Г. С. Сковороди. 

Ще на початку 30-х років  ХХ століття український мислитель Дмитро Чижевський писав: «Тепер є не менше, ніж 250 великих та малих праць, присвячених Сковороді, який, як це загально визнано, — є найцікавіша постать історії українського духу. У цих працях висловлено, напевне, не менше, ніж 250 різних поглядів на Сковороду...». Сьогодні можна стверджувати, що натепер існує понад п’ять тисяч праць, присвячених Григорію Сковороді й до кінця його творчість не вивчена та залишається актуальною для українського та світового суспільства.

Поважним гостем на заході став Олександр Шамрай, заступник голови Черкаської державної обласної адміністрації, доктор філософії. У вітальному слові він подякував науковій громаді університету, що навіть у такий складний для країни та суспільства час продовжує освітню діяльність і головне, сповідує настанови «українського Сократа», Григорія Сковороди.

— Україна має багато особистостей, які формували історію і будували суспільство. Серед них —  Григорій Сковорода. Його творча спадщина заснована на його діяльності і досвіді. Він вчив не лише пізнавати істину і добро, а й слідувати їм. Переконаний, що сьогоднішній захід відкриє багато нового.  

Привітав учасників семінару і проректор з наукової та інноваційної діяльності Олександр Спрягайло:

— ми зібралися в залі на знак пошани до постаті, значення якої повністю не осягнуло навіть українське суспільство.

Червоною ниткою в його творчості прослідковується почуття гідності, зневага до стереотипів, вдячність до Бога і всесвіту та прагнення до справедливості, свободи і незалежності. Певно, сьогодні, як ніколи, ці принципи важливі для України, яка бореться проти російського агресора. І вочевидь саме ці основоположні для української нації відчуття, які буквально вплетені, вшиті у нашу спадковість, допомагають нам гідно витримувати тиск ворога та впевнено йти до перемоги!

Під час наукового семінару цікавими були доповіді науковців, які окреслили питання про життя і творчості Григорія Сковороди (доповідач професор Василь Пахаренко), «каврайське» становлення мислителя (доповідачі професор Володимир Поліщук, доктор філософії Григорій Голиш),  означили актуальність філософсько-педагогічних ідей Григорія Сковороди для сучасної парадигми освіти (доповідач професор Тимофій Десятов), розповіли про вшанування пам’яті Г. С. Сковороди в Україні (доповідач професор Василь Мельниченко). Не менш цікавими були обговорення під час дискусійних панелей, до яких долучилися колеги майже зі всіх інститутів університету.

Джерело: https://cdu.edu.ua/