Hовини

Віталій Масненко

Доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Віталій Масненко та журналіст, випускник Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Валентин Чернявський поділилися спогадами про події Революції Гідності з кореспондентами «Суспільного».

Валентин Чернявський у 2013-2014 роках мітингував проти влади регіоналів й за євроінтеграцію України. Нині ж став на захист країни у лавах ЗСУ.

Валентин пригадав події на черкаській дамбі у лютому 2014 року. Тоді майданівці облаштували там блокпост. Думали, що цією дорогою з Києва їхатимуть тітушки. Натомість зчинилася сутичка з міліцією.

— Я пам’ятаю, що коли колег побили, а нам казали, що треба носити жилетки журналістські. Я написав у фейсбуці, що потрібно організуватись, підемо до обласного управління УМВС і спалимо до біса ті жилетки, бо вони по суті не рятують, — розповідає Валентин.

Сучасні дослідники, зазначив історик Віталій Масненко, обидві революції розглядають у контексті війни, як її невіддільні складові.

— Мені здається, їх пов’язує дуже важлива річ — це, власне, становлення українців, як нації, — прокоментував історик.

Завідувач кафедри історії України Черкаського національного був активним учасником революційних подій. Зокрема, спільно зі студентами у 2004 році домагалися звільнення тодішнього ректора — регіонала Анатолія Кузьмінського.

— Було голодування після Помаранчевої революції за відставку тодішнього ректора Кузьмінського. Він був не просто прихильник Януковича, регіоналів, він тиснув на студентів, на викладачів. Порушувалося, власне, законодавство, — пригадав Віталій Масненко.

Історик зауважив, що активна участь у революціях дала українцям урок — віру у власні сили, у те, що ми самі можемо творити свою історію.

Повне відео про історії спогадів дивіться у сюжеті «Суспільного»:

Джерело:  «Суспільне»https://cdu.edu.ua/