Hовини

Традиційними в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького є науково-просвітницькі заходи для студентів, аспірантів, науковців та для всіх, хто потребує перевіреної інформації з широкого кола питань.

Чергова серія науково-просвітницьких заходів ініційована навчально-науковим інститутом міжнародних відносин, історії і філософії. Вона буде присвячена актуальним питанням історії минулого та сьогодення. Відкрив серію науково-просвітницьких заходів професор кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки Сергій Корновенко з темою «Панрусизм — соціальна інженерія втручання в історичний процес».

Лектор розкрив сутнісні моменти, що стосуються панрусизму/«русского мира» як ідеології країни-агресора, соціальної інженерії втручання в історичний процес, формування «нових людей» і «нових світів». Звернено увагу на теоретичну спадщину Г. Щедровицького – засновника «школи методологів». За Г. Щедровицьким, світ людської історії – реальний світ, в якому потрібно реалізовуватися. Принципового значення методолог надавав співвідношенню двох світів: першого – світу, що був заданістю дійсного мислення, читанням книг, проекціонуванням себе в історію, з другим – світом повсякдення. Співвідношення полягало у тому, що «світ мислення» мав бути реалізованим у «світі життєдіяльності». Реалізація означала підпорядкування світу реальних життєвих відносин світу ідеального змісту. Так вигаданий світ мислення – панрусизм/«русский мир» реалізував себе у світі буденному шляхом заперечення й агресії проти іншого.

Під час лекції було з’ясовано, що системно-мисленево-діяльнісна методологія – інженерія мислення, оскільки до її складу входять проєктування, конструювання, дослідження, інструментарій набуття «істинного знання» про універсум, методологічні схеми тощо. Відповідно до цього, «панрусизм/«русский мир», що ґрунтується на системно-мисленево-діяльнісній методології, — соціальна інженерія штучного втручання в історичний процес, ідеологія, позбавлена перспектив, зважаючи на її заперечення іншого, агресивність, зацикленість на минулому тощо», — підсумував лектор.
Із матеріалами презентації можна ознайомитися нижче.

Модератор заходу — директор навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії і філософії Наталія Земзюліна зазначила: «Ми повинні боротися з ворогом на всіх напрямах. Один із них – ідеологічний. Розуміння ідеології панрусизму, на мою думку, сприятиме у напрацюванні нами його антидоту. Запрошую всіх зацікавлених до наступних зустрічей».