Hовини

11 листопада виповнилося 104 роки з Дня відродження незалежності Польщі. Сьогодні кожний українець знає про значну і щиру допомогу Польщі українським переселенцям, допомогу Украйні озброєнням,  кредитами, дипломатичною і культурно-науковою підтримкою. Ми вдячні польському народу за цю безкорисну допомогу!

Студенти нашого Інституту вже традиційно проходять восени стажування  в Університеті м. Ченстохова, і традиційно висловлюють свої враження від цього свята.

Нероба Софія: «Протягом багатьох років поляки з цей день брали участь у великих парадах в різних містах, маршах в столиці, спортивних пробігах, патріотичних концертах та всім тим, що змушувало поляків масово залишати свої домівки, щоб насолодитися незалежністю.

Цікава історія цього свята. 11 листопада було підписано Комп'єнське перемир'я, що констатувало поразку Німеччини у війні, а в Польщу у той час повернувся Юзеф Пілсудський, якому Регентська Рада передала верховне керівництво підпорядкованим їй Військом Польським. На жаль, поляки не мали можливості після 1945 р. відзначати це свято, як до початку Другої світової війни. Після війни воно було скасовано комуністичною владою і відновлено лише в 1989 році. Нині воно є одним із двох найбільших важливих державних свят у Польщі.

 В цьому році Акція «Незалежні під Гімн» відбулась вже в 5-й раз. Гімн Польщі у 2022 р. всі бажаючи співали на території монастиря на Ясній Горі; у Торуні; перед Королівським замком у Варшаві; в базиліці Святої Марії у Кракові. Поляки співають Гімн у День Незалежності на всіх континентах. Щороку в акції беруть участь понад 1000 міст. Акцію підтримують усі основні телевізійні станції.

З нагоди 104-ї річниці відновлення незалежності Польщі, як і щороку, було організовано унікальний Концерт для Незалежних. На Концерті лунала музика польського романтизму і поезія Адама Міцкевича».

      Куратор 2-В, Олена Сухушина