Hовини

3 листопада викладачі та студенти ННІ міжнародних відносин історії та філософії, разом з представниками  десятків провідних ЗВО України, змогли долучитися до конференції Ukrainian Studies Go Global.

У конференції взяли участь дослідники з України, Канади, Німеччини, Польщі, Японії та Великої Британії. Головна мета заходу – обговорити аспекти вивчення україністики за кордоном. Важливо дослідити кращі практики розвитку українських студій і україністики в Україні та за кордоном; популяризувати вивчення України як теми для дослідження в різних аспектах: від енергетики до кібербезпеки.

Командою проєкту Ukrainian Studies Go Global було проведено аналіз топ 200 університетів світу за рейтингом QS World University Ranking 2022, аби зрозуміти де вивчають україністику в складі загальних програм, та де викладають українські студії окремо.

Ці дані та контакти відповідних університетів й професорів було нанесено на мапу, аби кожен студент чи викладач мали до них доступ.

Крім цього, було створено кейс-стаді, які описують виклики сьогодення на прикладі освіти, медицини, кібербезпеки та енергетики для обговорення в академічному середовищі. Також в рамках проєкту зібрано перевірені корисні джерела, що допоможуть ознайомитись з україністикою зацікавленим в Україні та за її межами.

Конференція відбулася  згідно з ініціативою Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту та за підтримки Представництва “Фонду Фрідріха Науманна за свободу” в Україні.

Модератор події: Максим Яковлєв (завідувач кафедри міжнародних відносин, директор Школи політичної аналітики Національного університету «Києво-Могилянська академія»).

україністика 6

В ході конференції Олеся Лазаренко (кандидатка філологічних наук, лекторка української мови Мовного центру Європейського університету Віадріна у Франкфурті-на-Одері), Уільям Блекер (доцент кафедри української та східноєвропейської культури Університетського коледжу Лондона), Катерина Якубовська-Кравчик (в. о. завідувача кафедри українознавства Варшавського університету) та Марта Дичок (професорка університету Західного Онтаріо, наукова співробітниця програми ім. Яцика в університеті Торонто) представили роботу провідних університетів світу «Українські студії в світі: кращі практики реалізації».

Участь у панельній дискусії «Україна очима світу: стан та перспективи вивчення/дослідження» взяли Євген Глібовицький (експерт з довгострокових стратегій, засновник pro.mova), Орися Демська (українська мовознавиця, докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови Національного університету «Києво-Могилянської академії»), Уільям Блекер (доцент кафедри української та східноєвропейської культури Університетського коледжу Лондона), Йошіхіко Окабе (Президент Асоціації україністів Японії, професор університету Кобе Гакуін), Марія Томак (керівниця Служби Кримської платформи в Представництві Президента України в Криму).

Презентувала «Інтерактивну мапу і дослідження 160 українських і кримськотатарських студій за кордоном від Українського Інституту» Надія Коваль (завідувачка інформаційно-аналітичного відділу Українського Інституту).

Участь у панельній дискусії «Україна, як case study – який інтелектуальний продукт ми можемо експортувати світу?» взяли Остап Середа (PhD in History, доцент кафедри історії УКУ, гостьовий професор CEU), Костянтин Сігов (кандидат філософських наук, доцент, директор Центру європейських гуманітарних досліджень НаУКМА), Олена Романенко (докторка філологічних наук, доцентка, заступниця директора Навчально-наукового інституту філології з науково-навчальної роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка), Марта Дичок (професорка університету Західного Онтаріо, наукова співробітниця програми ім. Яцика в університеті Торонто), Катерина Якубовська-Кравчик (в. о. завідувачка кафедри українознавства Варшавського університету).

Конференція була корисна для науковців, викладачів та студентів, що вивчають україністику та цікавляться її поширенням за кордоном. Оскільки, надзвичайно важливо говорити про українські студії в Україні і світі, ділитися своїм досвідом; говорити про Україну очима світу,  активізувати подальший розвиток цих дискусій. Особливо, після 2014 р. та  24 лютого 2022 р.

Трансляція Конференції Ukrainian Studies Go Global https://fb.watch/gzE2SwFwQN/

Тетяна Терещенко