Hовини

вропейський інструмент сусідства і партнерства

На запрошення начальника відділу освіти м. Ченстохова Рафала Піотровського професор Євген Сінкевич, очільник Україно-польського наукового товариства в ЧНУ ім. Б. Хмельницького 26 вересня взяв участь у науковій панелі, що проходила в краєзнавчому музеї м. Ченстохова (старий ратуш).

Міське самоврядування Ченстохови разом з управліннями освіти Вільнюса і міста Резекне (Латвія) реалізують проєкт  „Przeszłość buduje przyszłość – Sąsiedzi równych praw” (Минуле будує майбутнє - сусіди з рівними правами).

Запропонована модель орієнтована на молодь і реалізується в рамках більш глобального проєкту Європейський інструмент сусідства і партнерства, що діє в ЄС з 2005 року. На його виконання Ченстохова отримала 92.5 тис. євро. від ЄС.

Кшиштоф Матиящук

В роботі панелі взяв участь Президент міста Кшиштоф Матиящук, гості з Литви і Латвії, представники громадськості та учні ліцею.

З доповідями виступили доктор габілітований, професор Ґжегож Новік; доктор габілітований в Польщі, професор Євген Сінкевич; доктор наук гуманістичних в царині історії, віце-президент міста Ченстохова Ришард Стефаняк.

Говорили про загрозу тоталітаризму, необхідність розвивати базові інститути сучасного  суспільства - самоврядування і демократію, про налагодження співпраці між народами, про підтримку боротьби України та пошук реальних запобіжників війни в Європі та світі.

Євген Сінкевич

IMG20220926120724