Hовини

26 квітня 1986 року сталась найбільша техногенна та екологічна катастрофа в історії ядерної енергетики – аварія на Чорнобильській АЕС. Вона змінила екологічну ситуацію не лише в Європі, але й в світі. Пов’язала долі мільйонів людей. Особливо тих українців, хто брав безпосередню участь у ліквідації наслідків аварії.

Неможливо уявити масштаби катастрофи: що сталось би, якби не мужність ліквідаторів аварії, які загасили пожежу та мінімізували шкоду для екології та людства.

(Ознайомитися з відеосюжетом "Пам'яті трагедії на Чорнобильській АЕС", який підготовили студенти нашого Інституту минулого року можна ТУТ).  

Сьогодні Чорнобиль встиг пережити другу катастрофу — окупацію російськими загарбниками. Державне агентство України з управління зоною відчуження повідомляє: "24 лютого 2022 року російські загарбники окупували зону відчуження та ЧАЕС. Майже 36 днів Чорнобильська зона потерпала від мародерських та руйнівних дій. Вони вивезли унікальну радіологічну лабораторію, полонили захисників ЧАЕС та примушували персонал до роботи в умовах надмірного опромінення, електростанція 5 діб не отримувала зовнішнє живлення, необхідне для безпечного зберігання відпрацьованого палива.

Вони спотворили вулиці Чорнобиля, залишили вибухові снаряди та небезпечні пастки, розграбували офіси підприємств та автомобілі для перевезення РАВ", — розповіли у відомстві.

В Держагентстві кажуть — упевнені в тому, що Україна вдруге успішно подолає катастрофу, яка спричинена "наслідками російської окупації Чорнобильської зони. Відновлення вже почались".

Низький уклін ліквідаторам, які 36 років тому рятували світ від наслідків Чорнобильської трагедії.

Низький уклін усім українцям, які сьогодні продовжують захищати нас від повторення лиха світового масштабу.