Hовини

Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького і, зокрема, наші студенти, котрі проходять стажування в Гуманітарно-природничому університеті ім. Яна Длугоша в м. Ченстохова, вітають увесь польський народ зі святом Незалежності.

Польща відновила незалежність 103 роки тому, 11 листопада 1918 року. Того дня, звільнений з Магдебурзької фортеці Юзеф Пілсудський перейняв військову владу з рук Регентської Ради, через три дні владу цивільну, щоб нарешті, «як Головнокомандуючий Польської Армії повідомити урядам і народам воюючим і нейтральним» про повернення «Республіки Польща Відродженої і Незалежної» на карту світу. Після 123 років Польща стала суверенною державою, відновивши свою суб’єктивність на міжнародній арені. Цього дня проводяться традиційні святкові заходи.

П’ять поколінь боролися у повстаннях, підтримували дух польської традиції, опиралися германізації та русифікації, щоб в листопаді 1918 р. поляки могли насолоджуватися свободою. Юзеф Пілсудський, Роман Дмовський, Ігнацій Ян Падеревський, ген. Юзеф Галлер, Ігнацій Дашинський, Вінценти Вітос і Войцех Корфанти – державні діячі, які були батьками Незалежної Польщі. Вони походили з різних політичних середовищ, але їх спільною метою в 1918 р. було відновлення поляками власної держави.

Нині День 11 листопада є головним національним святом Польщі. Цей день є у Польщі вихідним. Урочистості проходять у всіх польських містах. Як і щороку, традиційно опівдні на площі Пілсудського у Варшаві під час державних церемоній пролунає гімн. До акції також приєднаються кличів горна з костелу Св. Марії у Кракові та кличів горна з Королівського замку у Варшаві, які зіграють гімн перед традиційним закликом горна. Також долучитися до акції можна в культурному павільйоні «Niepodległa. Місце зустрічі» в Королівському парку Лазенки у Варшаві. Але перш за все організатори з усієї Польщі, від Закопаного до Пуцка та від Костшина-над-Одром до Ґрудка на Підляшші, заявили, що співатимуть гімн разом.

Ще одним традиційним заходом 11 листопада є  фестиваль Незалежності в Краківському передмісті  – радісна та сімейна вулична подія. Цьогорічні атракціони Фестивалю включають виступи зірок польської музики, програму для дітей, засновану на польській культурі, найкрасивіші польські танці, зустріч з батьками Незалежності, а також численні паради, вуличні вистави та те, що створює сімейний характер проект – радісне свято.

 Відомі і популярні артисти будуть виступати на  музичній сцені у дворі університету Варшави. До участі у фестивалі були запрошені такі артисти, як Магда Береда, Давід Квятковський, Бітаміна, Павло Домагала та Грубсон.

Зрозуміло, що головні святкові заходи за участю вищих керівників держави відбуваються у Варшаві – на площі Юзефа Пілсудського перед могилою Невідомого солдата. Цього року у Польщі урочисті масові заходи будуть обмежені у зв’язку з всесвітньою пандемією на COVID-19. Відзначається воно й в усіх дипломатичних представництвах Польщі, у тому числі й в Україні. 

Циганик Елизавета,

стажистка  Гуманітарно-природничого університету ім. Яна Длугоша

 в м. Ченстохова