Hовини

48 вчителів та бібліотекарів міста Черкаси та району завітали до Навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

28 жовтня 2021 року в стінах нашого ЗВО відбувся МЕТОДИЧНИЙ СЕМІНАР Голодомор-геноцид і масові штучні голоди 1921–1923 рр., 1946–1947 рр.  на уроках історії.

Захід відбувся в рамках проведення Всеукраїнської наукової конференції «ПАМ’ЯТАЄМО. ВШАНОВУЄМО. ДОСЛІДЖУЄМО»  (до роковин штучних голодів, Голодомору).

Захід відкрив проректор із наукової, інноваційної та міжнародної діяльності Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, доктор історичних наук, професор Сергій Валерійович КОРНОВЕНКО.

Перед гостями виступили кандидат історичних наук, заступник директора Інституту дослідження Голодомору Національного музею Голодомору-геноциду Іван Євгенович  ПЕТРЕНКО, доктор історичних наук, завідувач відділу історичних досліджень Інституту дослідження Голодомору Національного музею Голодомору-геноциду, професор Дмитро Дмитрович БІЛИЙ та кандидат історичних наук, старший науковий співробітник відділу історичних досліджень Голодомору-геноциду філіалу «Інституту дослідження Голодомору», доцент Роман Леонідович МОЛДАВСЬКИЙ. Вони презентували видання Національного музею Голодомору-геноциду у межах проєкту «Боротьба за свідомість» та вручили комплекти книг представникам шкіл та бібліотек міста та області. Серед подарованих книг – навчальний посібник для вчителів «Голодомор 1932–1933 рр. – геноцид української нації» (Київ, 2021), ґрунтовне дослідження «Геноцид українців 1932–1933 рр.: за матеріалами досудових розслідувань» (Київ, 2021) та монографія С. Маркової та І. Шугальової «Коли той світанок настане» (Хмельницький, 2021)).

Також перед гостями виступив доктор історичних наук, завідувач кафедри історії України Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, професор Віталій Васильович МАСНЕНКО. Він говорив про особливості викладання історії голодів та Голодомору та політику пам’яті в умовах агресії РФ проти України.

Кандидатка історичних наук, доцентка кафедри історії України Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, доцентка МАЗУР Оксана Олександрівна розповіла вчителям та бібліотекарям актуальні можливості стажування та підвищення кваліфікації на базі Навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Докторка історичних наук, професорка кафедри історії України Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, професорка. СИНЯВСЬКА Лариса Іванівна говорила про музейна педагогіка в контексті актуальних підходів до розвитку особистості у школі та провела для гостей екскурсію до оновленого музею Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

 

Тетяна Терещенко, заступниця директора з наукової роботи