Hовини

13 жовтня 2021 року Навчально-науковий інститут міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького відкрив у холі корпусу №1 наукову виставку: «Україна та Німеччина в 1918–1923 роках. До століття встановлення дипломатичних відносин».

Виставка організована спільно з Науковим товариством історії дипломатії та міжнародних відносин, за підтримки Фонду Ганнса Зайделя в Україні та Дирекції «Медіацентр» Державного підприємства «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв», в межах проєкту «Європейські цінності та культурна дипломатія: молодіжні зустрічі» (куратор професорка Ірина Матяш).

 У процесі становлення української дипломатичної служби в 1917–1921 рр. з метою поширення в світі інформації про УНР і протидії антиукраїнській пропаганді було сформовано інституційну структуру, яка охоплювала відповідні підрозділи в МЗС, інформаційні бюро, прес-бюро диппредставництв. Особливість реалізації завдань української дипломатії в сфері досягнення присутності в інформаційному полі держав світу полягала в державному фінансуванні та міжвідомчій взаємодії і координації діяльності з урядами, громадянським суспільством, українською еміграцією країн перебування.

Така діяльність велася в державах, з якими УНР поєднувала взаємна дипломатична присутність. З відновленням державної незалежності України було відновлено дипломатичні відносини, перервані сто років тому. Німеччина була серед перших держав, які визнали незалежність України в грудні 1991 року. Перше в історії незалежної України вручення вірчої грамоти Президенту України Леоніду Кравчуку послом іноземної держави відбулося 18 лютого 1992 р. у Маріїнському палаці. Цей урочистий акт здійснив Надзвичайний і Повноважний посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Хеннеке Граф фон Бассевітц. Проте це було не встановлення, а відновлення дипломатичних відносин, про що і засвідчує наша виставка.

 

https://drive.google.com/drive/folders/1brO9BaaQF73tSKpAd4GW7SCvdKZlkd4M?usp=sharing