Hовини

Вітаємо жінок-науковиць, аспіранток, докторанток та студенток Черкаського національного  університету ім. Б.Хмельницького з Міжнародним днем жінок та дівчат в науці.  Наука – важка і серйозна сфера, вона потребує високих розумових здібностей, сконцентрованості та відданості своїй справі. Талант не має статевих, національних чи ідеологічних обмежень. Єдине, що може стати на його перешкоді – страх та непевність у власних силах.

Впродовж 100-ліття з дня заснування нашої Альма-матер чимало талановитих жінок-вчених внесли значний особистий вклад в розвиток університетської та вітчизняної науки. Висловлюємо усім щиру повагу і вдячність за активну життєву позицію, натхненну працю та відданість своїй справі. Нехай вас не полишає натхнення та сили, бажання шукати відповіді на питання, що постають перед людством.

                                       Центр гендерних досліджень та комунікацій

 

«Щоб подолати виклики ХХІ століття, нам потрібно використовувати весь наявний потенціал. Для цього потрібно долати гендерні стереотипи. У цей Міжнародний день жінок та дівчат у науці давайте пообіцяємо позбутися гендерного дисбалансу у науці». 

Генеральний секретар ООН Антоніо Гутеррес

Наука та гендерна рівність є важливими для досягнення Цілей сталого розвитку до 2030 року. За останні 15 років світова спільнота доклала чимало зусиль для натхнення та залучення жінок та дівчат до науки. Тим не менш, жінки і дівчата досі недостатньо представлені в науці.
В даний час менше 30 % дослідників у всьому світі - жінки. Згідно з даними ЮНЕСКО (2016 - 2019 рр.), лише близько 33 % всіх жінок-студенток вибирають галузі, пов'язані зі STEM у вищій освіті. У всьому світі кількість жінок-студенток є особливо низькою в галузі ІКТ (4%), природничих наук, математики та статистики (5%), а також в галузі інженерії, виробництва та будівництва (8%).
Тривалі упередження та гендерні стереотипи спрямовують дівчат та жінок від наукових галузей. Відсоток жінок, що задіяні у НДДКР (Науково-дослідних та дослідно-конструкторських роботах), у кожному регіоні світу, як і раніше, невисокий. У середньому цей показник у Центральній та Східній Європі становить 40%. Лише одна з п’яти країн досягла гендерного паритету, згідно з яким від 45% до 55% наукових працівників складають жінки.

З метою досягнення повного та рівного доступу жінок та дівчат до науки та подальшого досягнення гендерної рівності і розширення прав та можливостей жінок та дівчат Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію A / RES / 70/212, оголосивши 11 лютого Міжнародним днем жінок та дівчат у науці.