Hовини

Час спливає, новорічні свята завершуються. Ще стоять в оселях ялинки-красуні. Кожен традиційно «розбирає» ялинку в певний, визначений час…

До речі, коли ви це робите? Після старого Нового року? Після Водохреща? Або після 8 березня?)) Перш ніж зробити це, пригадайте, як ви її наряджали.  Ялинка в Новий рік має символічне значення. Ми наповнюємо її смислами через те, чим її прикрашаємо: яскравими іграшками,  цукерками, горіхами та створеними власноруч чарівними артефактами. В когось досі стоять дід Мороз та Снігуронька з ватним наповненням, родом з радянської доби… А в когось ще лишилися поодинокі іграшки, ті, що до болю знайомі, пронизливі свідки нашого дитинства…. А чим саме прикрашали ялинку в цьому році ви? Якими подарунками долі?

Ялинка за формою нагадує піраміду або, скоріше, конус. Піраміда – прадавній символ трансформації, переходу від широкої земної, материнської основи до містичного центру, «божественної вершини». Ялинка – наша конфігурація на майбутнє, яку ми наповнюємо своїми бажаннями і сподіваннями на краще, «замовляннями» на появу нового та розвиток того, в чому вже маємо успіх. На Новий рік ялинку прикрашають всією родиною, від кожного має бути символічний внесок! Часто її остаточний образ – результат колективної творчості.

Ялинки-«піраміди» з різдвяними прикрасами і світильниками містять загальну сакральну символіку пірамід. Через вісь відбувається підіймання сходами на священну гору, шлях перетворення Духу, що містить ідею зростання і завершення. Вершина часто носить значення джерела світла.

Традиційні атрибути чарівного дерева: блискучі кульки, чудернацькі будиночки, прапорці, сяюча мішура, серпантин. Стародавні слов’яни, Новий рік яких починався навесні, присвячували це свято Сонцю, багатому врожаю, тому прикрашали його кулеподібними фруктами, як символами сонця й плодючості. І мав бути вогонь! Масляні плошки на вишневих деревах стародавніх слов’ян нагадують сучасні гірлянди. Новий рік, який вже почали відмічати взимку, обумовив вибір символу свята – ялинки, вічнозеленого дерева.

З  XVII століття в Німеччині і Прибалтиці прикрасами були, згідно з християнською культурою, Віфлеємська зірка, яблука, як символ плодів з Дерева пізнання Добра і Зла, запалювались свічки, як символи янгольської чистоти.  Сьогодні язичницькі та християнські символи в новорічні свята тісно переплетені між собою. Але люди також почали прикрашати ялинку тим, чим вона оздоблена в природних умовах: серед старовинних іграшок є позолочені шишки, сніг з вати, сніжинки, зірочки,  сріблястий дощик.

Існує легенда, що неврожай яблук у Німеччині в 1848 році став причиною заміни справжніх яблук на скляні кулі і це нібито стало початком масштабного виробництва ялинкових іграшок. Вже наприкінці ХІХ ст. у Європі розповсюдились склодувні майстерні. В Російську імперію звідти завозились іграшки, формувалися нові традиції святкування Нового року. Напередодні 1935 року з’явилася радянська ялинкова символіка: замість шестикутної Віфлеємської – червона п’ятикутна зірка. Також набули популярності декоративні «верхівки»-піки.  Кулі та янголів було замінено на фігурки людей, тварин, фруктів і овочів. Така різноманітність і строкатість була характерною для радянських ялинок, на відміну від європейських, більш стилістично стриманих.

З часом ялинкові прикраси змінюються. Сьогодні вони більш міцні і яскраві, багато з них виготовлено з пластику, який не б’ється.

Але останнім часом відроджується мода на скляні кулі авторської роботи з сюжетними картинами.

В черкаському музеї традиційно проводяться майстер-класи з виготовлення та розпису ялинкових іграшок, на яких вчимося створювати символічні образи в уяві та втілювати їх у творчій майстерні. Придбання такої новорічної прикраси для багатьох черкащан стає гарною сімейною традицією. Можна власноруч зробити також саму ялинку разом з фітодизайнером Надією Груздєвою, яка пропонує кожного року абсолютно нову концепцію, спосіб виготовлення та матеріали.

Авжеж, символічно початок нового має бути новим у буквальному значенні цього слова!

Зазвичай ялинку українці прикрашають іграшками з минулих свят, проте важливо, щоб хоч одна ялинкова іграшка була абсолютно новою. Сподіваємось, така іграшка є на вашій ялинці. Спробуйте розкрити сутність образу цієї нової іграшки і подумайте, яка символічна цінність на 2021 рік в ній закладена?

Проєкт – Логотераія мистецтвом.

Кураторка – Оксана Пушонкова.

 

Оксана Пушонкова

49384916_2461153710621216_2185754417947475968_o

Новорічна ялинка з кавових зерен та шпагату (майстер-клас Юлії Городнюк)

IMG_20171223_152402

Новорічні смаколики – яблука, розписані глазур’ю (майстер-клас Надії Груздєвої)

132749304_3574803509307486_713151285944787008_o

rizdvyaniy-mayster-klas-z-fitodizaynu.6

Ялинки (майстер-клас Надії Груздєвої)

 

Джерело: http://philosophy.ck.ua/novorichna-piramida-bazhan/