Hовини

Проєкт управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської облдержадміністрації «Богдан Хмельницький: реінкарнація» розпочався з відеофільму за участі істориків Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Україна відзначає 425-річницю з дня народження основоположника консолідації української нації. Це видатний полководець, реформатор і дипломат європейського масштабу. За ініціативи управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської облдержадміністрації стартував присвячений йому культурно-освітній проєкт.

Як розповіла начальниця управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА Людмила Фіть, «Черкащина унікальна тим, що має багато знакових історичних діячів. Богдан Хмельницький належить саме до таких. До 425-ої річниці з дня народження Гетьмана були заплановані масштабні заходи. Але в умовах карантину маємо обмежувати спілкування наживо й нині всі заходи переводимо в онлайн-формат. Тому й виникла ось така ідея — створити онлайн-проєкт «Богдан Хмельницький: реінкарнація». Це цикл пізнавальних культурно-освітніх відеороликів про Богдана Хмельницького як реформатора, про його роль в історії нашої держави, Відомі історики — науковці, краєзнавці, як українські, так і зарубіжні, розкривають неоднозначну, але знакову в історії Української держави постать. Ці відео ми завантажуємо на канал управління в YouTube, які потім поширюємо в наших спільнотах у соціальних мережах Facebook та Instagram. Дивіться, коментуйте, запрошуємо до обговорення і до відзначення ювілею нашого великого земляка».

Ректор Черкаського національного університету Олександр Черевко наголошує, що дослідження постаті Богдана Хмельницького — важлива складова наукової роботи істориків ЧНУ. За підсумками цієї роботи проводяться щорічні Богданівські читання, до яких долучаються науковці з усієї України. В ННІ міжнародних відносин історії та філософії є музей Богдана Хмельницького, який використовується не лише в навчальному процесі, а й для проведення екскурсій, різноманітних заходів тощо.

«Із кожним роком ми стаємо дорослішими як нація, частіше звертаємося до історичного досвіду Української козацької держави, великого Богдана. Богдан Хмельницький був тією постаттю, яка вселила в людей надію на українську незалежність. Тому так важливо розповідати широким колам громадськості про ці сторінки історії України», — говорить Олександр Володимирович.

У першому відео проєкту «Богдан Хмельницький: реінкарнація» науковці Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького розкривають постать Гетьмана як реформатора, державотворця і дипломата.

Як зазначає директорка навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії Наталія Земзюліна, доля подарувала Богдана Хмельницького українцям у складні часи.

Саме Богдан Хмельницький уперше надає терміну «Україна» політичного звучання. Саме за його гетьманства Україна розпочинає відлік як держава. Мудрість Богдана полягала в тому, що він, шукаючи союзників для розбудови України, Української державності, намагався зберегти власний народ і вибудувати державні інститути за демократичними традиціями. Нам, його нащадкам потрібно розуміти, що саме за Богдана почали говорити про Україну, й про українців як про окреме державне утворення.

Це та ще багато цікавого дивіться у відео:

 


Пресслужба Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

 

Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького