Hовини

Учасниками другого засідання проблемної групи «Людина на Балканах: національні ідеї та міжнародні відносини» стали не тільки студенти 4 курс Інституту, а й учні 11 класу Черкаської спеціалізованої  школи № 17 Аліна Степаненко і Іван Семинін.

В наступному році виповнюється 30 років розпаду двох багатонаціональних держав – Югославії і СРСР.  План роботи гуртка скорегований на висвітлення причин, етапів, підсумків розпаду Югославії. У той же час,  розгляд питань щодо зміни міжнародних відносин на Балканах у зв’язку з розпадом Югославії не є об’єктивним без аналізу розпаду СРСР.  Визначення витоків тривалого непорозуміння між сербами і хорватами в Югославії, що було однією із причин розпаду країни, стало темою доповіді керівника проблемної групи доцента Олени Сухушиної. 

Студентка Аліна Нєжинська виступила з повідомленням «Серпневий 1991 р. путч в СРСР як чинник розпаду країни». В дискусії з означених питань взяли участь Віталій Титаренко, Юлія Дзюра, Олександр Гриценко, Анастасія Харченко.

Іван Семинін: «Цікаво було прослухати зовсім іншу форму спілкування – викладач-студент, приємно, що студенти є повноцінними учасниками діалогу». Аліна Нєжинська: «Коли почала готуватися до виступу зрозуміла, що в межах семінарського заняття не звернула увагу на  декілька факторів щодо подій 1991 р. в СРСР. Підготовка до доповіді  надала мені можливість докладніше засвоїти процес розпаду СРСР». Віталій Тітаренко: «Історія  міжнаціональних відносин в Югославії – цікаве і складне питання, тому дуже задоволений, що став учасником цього засідання і вважаю що час, затрачений мною на засідання гуртка, я обміняв на необхідні знання».

Олена Сухушина,

керівник студентської проблемної групи  доцент кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки