Hовини

10 жовтня 2019 року  в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького відбулася відкрита лекція професора кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Чорноморського національного університету імені Петра Могили – Тригуба Олександра Петровича на тему: «Іноземні консульства в радянській Україні (1920 – 1930-ті рр.). Між дипломатією та спецслужбами».

Лекція була присвячена одній із таких «білих плям» нашої історії, як діяльність дипломатичних представників іноземних держав – генеральних консулів, віце-консулів, консулів і консульських агентів. Окрім представницьких функцій, вони брали активну участь в економічному, громадському, науковому просторі радянської України. Особливу увагу автор присвятив такому малодослідженому питанню, як розвідницька діяльність іноземних консулів в Україні означеного періоду.

Особливо корисним аналіз одного з видів таємної дипломатії, та розгляд особливостей його функціонування у міжнародних відносинах став для студентів спеціальності «міжнародні відносини» НІН міжнародних відносин, історії та філософії. Таємна дипломатія є одним з найважливіших і найефективніших знарядь міжнародних відносин. Студенти поглибили знання про розвідку, її діяльність, а також взаємопов’язаність з дипломатією як двох невід’ємних складових функціонування держави у міжнародному просторі.