Hовини

Події передвоєнної політичної кризи 1939 року і початок Другої світової війни обговорювали історики в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. Ініціатором «круглого столу», присвяченого річниці початку Другої світової війни, був викладач з багаторічним досвідом дослідження і викладання історії міжнародних відносин, кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Олександр Овчаренко. Організатором виступила кафедра всесвітньої історії та міжнародних відносин спільно з кафедрою історії України ННІ міжнародних відносин, історії та філософії.

«Круглий стіл» стався за підтримки: Луцького інституту розвитку людини, Університету «Україна», Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, ДВНЗ «Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, Національного університету харчових технологій, Черкаського державного технологічного університету, Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля, Національного університету цивільного захисту України.

— Сьогодні поговоримо про те, чому ж світ не зміг вийти мирним шляхом з передвоєнної кризи 1939 року. Усіх закликаю до дискусії, відкритої й доступної! — окреслила головну тему обговорення докторка історичних наук, професорка, директорка інституту міжнародних відносин, історії та філософії Наталія Земзюліна.

Зі вступним словом до учасників звернувся проректор з наукової, інноваційної та міжнародної діяльності ЧНУ, доктор історичних наук, професор Сергій Корновенко: — Захід із нагоди 80-ї річниці Другої світової війни, попри політичний момент, має також і потужне інтелектуальне значення, яке тісно корелюється з сьогоднішніми подіями, що нині мають широкий резонанс у світі, зокрема в Європі.

Проректор почав дискусію з висвітлення декількох положень резолюції Європейського парламенту, прийнятої 17 вересня 2019 року, у якій йдеться про ситуацію напередодні початку Другої світової війни. Продовжили дискусію науковці інституту міжнародних відносин, історії та філософії, виступивши зі своїми доповідями.

Доктор історичних наук, професор кафедри історії України Юрій Присяжнюк розповів про англійсько-французько-радянські переговори 1939 року. Його доповідь допомогла присутнім краще зрозуміти й дослідити питання реальної перспективи вище згаданих переговорів.

Кандидат історичних наук, доцент кафедри всесвітньої історії України та міжнародних відносин Олександр Овчаренко в своїй доповіді дав історичну й політичну оцінку радянсько-німецькому договору про ненапад від 23 серпня.

Доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Віталій Масненко доповів про конструювання радянського міфу про «Золотий вересень». Учасники «круглого столу» переглянули кадри з українського документально-історичного фільму-хроніки про приєднання Галичини до Радянської України в 1939 році «Визволення» Олександра Довженка. Також історик доповів про деконструкцію ідеологем сучасних адептів міфу.

Доктор історичних наук, професор кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Олександр Перехрест виступив з доповіддю на тему «Аграрний фактор у геостратегічних планах нацистської Німеччини напередодні Другої світової війни».

Активно включалися в дискусію та ставили професійні питання доповідачам присутні на заході магістранти інституту, зокрема: Ярослав Бондарчук, Вадим Дученко, Володимир Порпленко та Олександр Халімончик.

Подані наукові доповіді викладачів та студентів, їх обговорення констатують те, що за початок Другої світової війни відповідальні і нацистська Німеччина, і Радянський Союз. Два диктаторських режими співпрацювали в політичній, економічній і військовій галузях, вони домовилися про поділ Європи, оформивши своє рішення в Пакті Молотова-Ріббентропа та його таємних протоколах.

Подальше обговорення зазначеної тематиці було вирішено продовжити на студентської секції «Круглого столу».

 

Олена Сухушина,

заступник директора з організації виховної роботи