Hовини

13-15 квітня відбудеться урочисте вшануванння героїв Холодного Яру, присвячених 100-літтю всенародного повстання, що почалося у квітні 1919 року в Холодному Яру.

Меморіальні заходи пройдуть у памятних місцях Черкащини та Кропивниччини.

13 квітня, с. Івківці, Медведівка, Мельники

Ушанування розпочнуться в суботу о 13.00 в с. Івківцях Чигиринського р-ну Черкаської області покладанням квітів до пам’ятника Максимові Залізняку (скульптор Іван Гончар). У програмі також екскурсія в Zernolend та сходження на гору Семидубову, катання дітей на холодноярській тачанці та ін. 

О 17.00 квіти буде покладено до пам’ятника Максимові Залізняку в Медведівці. Одразу ж у Медведівському будинку культури розпочне роботу Літературна сцена Історичного клубу “Холодний Яр”. Відбудеться презентація нових книжок, а саме: Михайла Колодзінського “Воєнна доктрина”, Романа Коваля “Здолати Росію”, Василя Ковтуна “Дорогою через Майдан”, Марка Мельника “Жадання фронту” та Олексія Східняка “Війна за Україну. Спогади бійців. Окрема добровольча чота «Карпатська Січ»”. Лунатимуть пісні кобзаря Тараса Силенка.

О 19.00 – прем’єра фільму “Чорний козак” (режисер Владислав Чабанюк). 

13 квітня в Мельниках буде відкрито табір Туристичної командної гри “Легенда Холодного Яру”, яка 14 квітня відбудеться на місцях героїчної боротьби за волю України. Учасники мусять на мапі знайти історичні місця та виконати завдання, які долали холодноярські повстанці. 

14 квітня, Мельники, Холодний Яр, Мотрин монастир, х. Буда, дуб Максима Залізняка

14 квітня, неділя, 10.00, Мельники, цвинтар. Покладання квітів на могилу Василя Чучупака та на братську могилу холодноярців. Віддання вояцьких почестей загиблим. Слово шани співорганізаторів.
14 квітня, 11.00, Мельники, центр. Коротке слово голови оргкомітету, пісня. Покладання квітів до пам’ятників героям Холодного Яру, поручникові Юрієві Городянину (Горлісу-Горському) та родині Чучупаків.
14 квітня, 12.45. Вшанування могили сотника Івана Компанійця. Пісня кобзаря. Освячення зброї в Мотриному монастирі. Пісня кобзаря. Молитва українських націоналістів. Вихід колони до місця відкриття меморіального знака.
14.00, Холодноярське плато. Відкриття меморіального знака на пам’ять про загиблих героїв 93-ї ОМБр “Холодний Яр” – за участі делегації бригади. На пам’ятникові напис – “На вічну пам’ять воякам 93-ї Окремої механізованої бригади ЗСУ «Холодний Яр», які поклали свої голови в боротьбі за волю України у 2014 – 2019 рр. Вічна слава!” Меморіальний мітинг. Слово співорганізаторів. Пісні.
15.30 – 17.00. Хутір Буда, літературно-музична сцена. Тарас Компаніченко, пісні Української революції 1917 – 1921 рр.
Роман Коваль, представлення нової книги “Скажи батькам, що був чесний”.
11.00 – 18.00. Хутір Буда, ярмарок народних майстрів, книжковий ярмарок.
17.00 – 19.00. Поминальний обід.

15 квітня, с. Розумівка, Соснівка, Цвітна, Чорноліска, Цибулеве

11.00. Вшанування братської могили козаків Чорного Ворона в с. Розумівці Олександрівського району Кропивницької області.
13.00. Покладання квітів до пам’ятника повстанцям у с. Соснівці.
13.45. Вшанування Пилипа Хмари та його козацтва в с. Цвітному.
15.00. Покладання квітів на могилу дружини і сина отамана Миколи Кібця-Бондаренка в Чорнолісці. Екскурсія до 300-літньої гайдамацької криниці.
16.00. Поминальний обід на Гайдамацькій Січі в Цибулевому Знам’янського р-ну.
18.00. Прощальний салют на пам’ять героїв Холодного Яру і Чорного лісу.

Долучитися до заходів може кожен охочий.