Hовини

Цього року виповнилося 160 років від часу повернення Тараса Григоровича Шевченка із заслання (1847 – 1857). Відзначення цієї дати розширює знання про Т. Г. Шевченка, постать якого є символом волі, мужності та справедливості для кожного українця.

Знущання і наруга над людською гідністю завдавали Шевченкові неймовірних моральних мук і страждань. Роки заслання підірвали його здоров’я, що згодом позначилося на загальному фізичному стані й призвело до передчасної смерті. Однак у ці найтяжчі роки життя зміцнів і загартувався його дух і воля. Незважаючи на жорстоку кару і суворі репресії, у важких умовах підневільного солдатського життя поетичний геній Шевченка не згас, а проявився з новою силою у багатьох прекрасних творах.

 

Одним із головних наукових та просвітницько-виховних заходів, присвячених цій сторінці біографії великого Кобзаря стали П’яті Міжнародні Шевченківські читання з промовистою назвою «Тарас Шевченко: незламна постать на шляху до Волі». Вони відбулися 12 – 13 вересня 2017 року в Шевченківському національному заповіднику у Каневі. Його організатори – Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, Шевченківський національний заповідник, Черкаська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Український центр науки і культури при посольстві України в Республіці Казахстан та Громадський науково-просвітницький «Інститут Тараса Шевченка».

В центрі уваги учасників П’ятих Міжнародних Шевченківських читань  перебували актуальні проблеми дослідження життя і творчості Тараса  Шевченка у період заслання, а сам захід став ще одним кроком в науковому осягненні феномена його художньо-творчої спадщини – незбагненно високої, правдивої, світлої і водночас сучасної. Передусім, вчені України та зарубіжжя всебічно обговорили сторінки біографії та обставини життя Тараса Шевченка на засланні, джерелознавчі та історіографічні засади вивчення його творчості цього періоду і її місце в освітньо-виховному процесі. У доповідях та повідомленнях учасників читань не залишилася поза увагою такі важливі теми, як заслання Тараса Шевченка у музейних колекціях та бібліотечних фондах, діяльність громадських організацій зі збереження його спадщини, зарядженої потужною енергетикою загальнолюдських гуманістичних цінностей.

У Шевченківських читаннях взяли участь і виступили з доповідями професори кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки доктор історичних наук Анатолій Чабан («Діяльність дипломатичних установ України у Республіці Казахстан із увічнення пам’яті Т. Г. Шевченка») та кандидат історичних наук, голова Черкаської організації НСКУ Василь Мельниченко («Участь Національної спілки краєзнавців України у вшануванні пам’яті Т. Г. Шевченка»).

Завдяки відеозв’язку учасники читань мали змогу почути і побачити представників зарубіжних українських наукових та культурологічних об’єднань, зокрема в Казахстані.

         Учасників читань привітали заступник генерального директора Шевченківського національного заповідника Ігор Ліховий, доктор історичних наук, лауреат Національної премії України імені Тараса  Шевченка, відомий шевченкознавець Володимир Мельниченко.