Hовини

IMG_8400

У відомому серед мистецьких та бізнесових, інтелектуальних кіл міста арт-кафе MORRIS-SPACE  8  вересня 2024 відбулася лекція Павла Кретова в межах другого циклу філософських зустрічей "Олександр Довженко: символізм свободи та неволі в творчості та особистому міті".

Було проблематизовано наступні питання:

  1. Олександр Довженко: від вояка УНР до лавреата сталінських премій.
  2. Особистий міт Довженка: Щоденники та листи. Жінки та спецслужби.
  3. Рання трилогія «Звенигора»-«Арсенал»-«Земля» (1927-1930): філософське прочитання.
  4. Європейські впливи на творчість О. Довженка. Імпресіонізм, Експресіонізм, Сюрреалізм.
  5. Пантеїзм та національна оптика Довженка-митця.

Уклін і шана пані Марині Дяченко, культуртрегерці та меценатці проекту та арт-директорці проекту, знаній мисткині Асі Козіній (Чуприні), випускниці університету ім. Б. Хмельницького.

Спеціальні подяки пані Євгенії Марчук, композиторці, виконавиці (орган, фортепіано) викладачці музичного фахового коледжу імені Гулака Артемовського, за глибоку аналітику і співпереживання, панові Олександру Дувінському, відомому художнику, культуртрегеру та галеристу за тонкі зауваження та самобутню оптику феномену німого кіно, пані Неонілі Недосєко, відомій художниці, викладачці ЧНУ за посутній розгляд авторського стилю та манери митця.  Всіх присутніх  об'єднав спільний інтелектуальний простір Morris space та ЧНУ.

Спеціальна подяка баристі Дмитру Ліхідченку за перфектний чай,  фотографині Дар'ї Василенко за прикметну увагу та фаховість, усьому персоналу Morris space.

В розмові про творчість та життєві колізії О. Довженка було використано синестетичні елементи - фото та відеоматеріали, народну, класичну та популярну музику.

В умовному спільному інтелектуальному просторі Morris space та ЧНУ відбувся посутній  філософський полілог, як спроба у зіткненні філософського, мистецького, соціального та екзистенційного контекстів осягнути лакуни смислів навколо сказаного і помисленого. Спроба співставлення символів, механізмів символічного у свідомості людини, в чуттєво сприйманій реальності, філософському дискурсі, візуальних мистецтвах та музиці не залишила байдужим нікого.

 Контакти щодо участі на майданчику instagram.

Більше фото за посиланням: https://www.facebook.com/groups/philosophy.ck/posts/2776430535853409