Hовини

23 липня в Черкаському національному університеті трапилася неординарна подія — уперше в стінах навчального закладу відбувся захист дисертації з гуманітарних наук (історії України) на здобуття наукового ступеня доктора філософії (PhD) іноземцем.

Ним став громадянин Республіки Польща Яцек Цезари Гоцловскі. Тема роботи «Аграрна історія України ХІХ — першої половини ХХ ст. в науковому виданні "Український селянин"».

Перевагою дисертації стало те, що її автору вдалося синхронізувати інтерес до України як до країни з унікальним аграрним досвідом і традиціями, водночас до визнаних науковим середовищем результатів історико-аграрних (пріоритетно селянознавчих) студій дослідників Черкащини, насамперед нашого університету. Пріоритетно йдеться про ті з них, які протягом 2001 – 2021 років було оприлюднено на сторінках часопису «Український селянин», також про минувшину Київщини, Волині, Поділля, де тривалий час проживало багато поляків — мислителів, діячів культури, і, зрозуміло, хліборобів.

Успіх здобувача наукового ступеня забезпечили ґрунтовність поданого до захисту дослідження з актуальної тематики (науковий керівник, професор Анатолій Морозов), залучення до дискусії високопрофесійних експертів, які ввійшли до складу разової спеціалізованої вченої ради — рецензентів: професора Сергія Корновенка, доцента Костянтина Івангородського; офіційних опонентів: професора Віталія Тельвака (м. Дрогобич), професора Олександра Тригуба (м. Миколаїв). Їхній критичний і водночас компетентний та конструктивний аналіз рукопису дисертації, висловлені на адресу автора зауваження й побажання забезпечили прирощення нових наукових знань у царині історико-аграрної історії (історіографії), засвідчили особистий внесок пана Гоцловскі в їх творення.

Принагідно висловлюємо вдячність ректору університету Олександру Черевку, проректору з наукової та інноваційної діяльності Олександру Спрягайлу, також фахівцям відділу аспірантури, кафедр ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, працівникам технічних служб за вирішення всіх питань з організації й проведення захисту дисертації в складних умовах воєнного часу.

Голова разової спеціалізованої вченої ради Юрій Присяжнюк

Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького