Hовини

В Навчально-науковому інституті міжнародних відносин, історії та філософії відбувся міжкафедральний теоретичний семінар «Перша світова війна: тектонічні зрушення свідомості, новації техніки, економіки та політичного життя». Семінар був організований кафедрою археології та спеціальних галузей історичної науки, а до участі долучилися всі кафедри ННІ. Приводом для проведення заходу стала 110-а річниця від початку першої світової війни та сучасне міжнародне життя і воєнно-політична ситуація навколо України, події російсько-української війни.

Широке коло питань початку ХХ ст., а також подальших епох порушив завідуючий кафедрою археології та спеціальних галузей історичної науки проф. А.Г.Морозов, пов’язавши з першою світовою війною цілий цикл політичних, економічних та гуманітарних проблем ХХ і ХХІ ст. Проф. І.А.Фареній у доповіді «Перша світова війна та світові тенденції розвитку людства» звернув увагу учасників семінару на ряд тенденцій, які викликані чи продовжуються до сьогодення з часів першої світової війни: знецінення людського життя, стабільність форм ведення воєнних дій, криза методології пізнання у зарубіжній історичній науці. З доповіддю «Важка промисловість східно-українських територій часів «Великої війни» виступила проф. Л.І.Синявська, яка познайомила учасників семінару з станом економіки українських земель в роки війни, специфікою економічного життя та досвідом промислової політики в умовах воєнних дій. Проф. В.В.Масненко у доповіді «Пам’ять та амнезія про «Велику війну» (альтернативні меморіалізації загиблих у Першій світовій)» представив історію та форми увічнення учасників і жертв першої світової війни у різних державах світу, їх політику історичної пам’яті щодо першої світової війни.

Доповіді викликали велике зацікавлення учасників теоретичного семінару, запитання до виступаючих та виступи в обговоренні порушених проблем. Так, проф. В.В.Масненко та проф. С.В.Корновенко висловилися щодо розвитку методології історичних досліджень впродовж ХХ – ХХІ ст. Директорка інституту проф. Н.І.Земзюліна актуалізувала проблему становища Польщі за наслідками першої світової війни. Проф. А.Г.Морозов звернув увагу присутніх на економічні наслідки «Великої війни» початку ХХ ст.

Учасники заходу, який тривав понад дві години, відзначили доцільність семінару, актуальність піднятих питань,  обмінялися баченням ключових напрямків розвитку міжнародної політики і світової економіки початку ХХ ст. та викликаних ними тривалих тенденцій суспільно-економічного, політичного та культурно-ідеологічного життя.

У роботі теоретичного семінару взяли участь науково-педагогічні працівники кафедри археології та спеціальних галузей історичної науки, кафедри історії України та кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин. У ході заходу, який тривав понад дві години, прозвучало ряд доповідей, які викликали зацікавлення, обговорення і дискусію.

 проф. І. А.Фареній