Hовини

26 квітня в ННІ МВІФ пройшов студентській круглий стіл «Україна і постсовєтські  країни: третій рік російсько-української війни». Разом зі студентами 4 курсу (спец. 032 «Середня освіта. Історія», 014 «Історія і археологія») в заході взяли участь вчителі і учні випускних класів Степанківського ліцею (О. І. Гончаренко, Д. Гончаренко С. Гибало), Червонослобідської ЗЗСО І-Ш ст. № 1 (С. Панченко, А. Новосельцев, Є.  Кравченко) Черкаської області. У вітальній промові  директорка Інституту, професор  Наталка Іванівна Земзюліна зазначила актуальність теми заходу і побажала вдалого обговорення зазначених питань.

Країни постсовєтського простору після початку повномасштабної війни росії проти України по-різному оцінують її агресію. Їхня дипломатична, військова, фінансова й гуманітарна допомога має різні виміри. Про різнобічну допомогу Україні з боку Литви, Латвії і Естонії змістовні доповіді зробили Василь Лук’яниця, Олег Качан і Карина Апончук. Керівництво білорусі, відповідальне, як і російське, за агресію проти України. Третій рік воно підтримує росію в її агресії. Виправдання та співпраця з росією білорусі протягом двох років російсько-української війни було темою доповіді Анастасії Лемещук. Про щиру допомогу з боку Молдови, яка має обмежений фінансовий і військовий потенціал і підвищену загрозу конфлікту навколо Придністров’я, але безперечно важливу дипломатичну і гуманітарну допомогу Україні розповідала Єлизавета Люта.

Азербайджан, Вірменія та Грузія нажаль сьогодні знаходяться в геополітичній орбіті Москви, але всі вони дотримуються санкцій проти російських банків. Про це, та інші аспекти агресії росії проти України обговорювали Ірина Нерух, Іванослав Друкер і Ярослав Козяр. Позиції центральноазійських країн щодо російської агресії проти України і їх допомога Україні розглядали Дмитро Шмаль і Іван Дронов. Вони охарактеризували відношення Казахстану і Таджикистану стосовно війни і навели приклади  дипломатичної і гуманітарної допомоги Україні. Доповіді всіх студентів супроводжувалися презентаціями, а деякі й відео. Круглий стіл пройшов на високому рівні.

 Доцент кафедри АСГІН Сухушина О.В.