Hовини

Ф. Ніцше та М. Гайдеггер як прекурсори соціально-культурної хімії ХХ-ХХІ ст. Феномен постправди та сучасні ідеології

У відомому серед мистецьких та бізнесових, інтелектуальних кіл міста арт-кафе MORRIS-SPACE  12 квітня 2024 відбулася п'ята лекція Павла Кретова в межах другого циклу філософських зустрічей "Філософія hic-nunc- sic:  візія в часі і просторі культури".

Тема п'ятої лекції: "Ф. Ніцше та М. Гайдеггер як прекурсори соціально-культурної хімії ХХ-ХХІ ст. Феномен постправди та сучасні ідеології."

Було проблематизовано наступні питання:

1.  Рання творчість Ф. Ніцше: концепції «Вічного повернення», «Аполонійського-Діонісійського» та культурна есхатологія.

2.  Пізня творчість: Імморалізм, надлюдина, ідеологія. Радикальні тлумачення. Стилістика дискурсу.

3.  Ф. Ніцше: персональний міф та рецепція в  масовій та елітарній культурах. Ніцше в коханні та мистецтві.

4.  М. Гайдеггер: буття, час, екзистенціали існування. Стилістика дискурсу.

5.  Пізня творчість: гуманізм, техніка, річ. Стилістика та граматика дискурсу.

6.  Рецепція Гайдеггера сучасною філософією та ідеологічні інваріанти гайдеггеріанства. «Чорні зошити» (1-13, 1931-1941). Гайдеггер та Ганна Арендт.

Уклін і шана пані Марині Дяченко, культуртрегерці та меценатці проекту та арт-директорці проекту, знаній мисткині Асі Козіній (Чуприні), випускниці університету ім. Б. Хмельницького.

Подяки пані Євгенії Марчук, композиторці, виконавиці (орган, фортепіано),  викладачці Черкаського музичного фахового коледжу ім. С. С. Гулака-Артемовського, пані Марині Долгіх, музикознавиці, кандидату мистецтвознавства (Кропивницький музичний фаховий коледж), відомій художниці-монументалістці, викладачці кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва  ЧНУ Неонілі Недосєко,    підприємцю, CEO Manezh Solar Володимиру Дяченко  за точні та тонкі коментарі та самобутній внесок в інтелектуальну співтворчість.

Окрема подяка відомому правнику та викладачу ЧНУ Олексію Кузьмінському за виважені тлумачення та зауваження і вдумливу аналітику.

Подяка панові Дмитру (Дімі) Черченку, актору, режисеру і продюсеру за тонкі мистецькі та філософські інтуїції.

Всіх присутніх  об'єднав спільний інтелектуальний простір Morris space та ЧНУ.

Спеціальна подяка баристі Дмитру Ліхідченку за перфектний чай,  фотографині Дар'ї Василенко за прикметну увагу та фаховість, усьому персоналу Morris space.

В розмові про Ф.Ніцше та М. Гайдеггера та їх рецепцію у ХХ-ХХІ ст. у філософії та культурі Заходу було використано синестетичні елементи -  модерний живопис та маскультурний кіч (Е. Мунк та Б. Вальєхо),  популярну та класичну музику ( Р. Вагнер, Е.Л. Веббер, Т. Чубай) пісні-гімни  маскультури, поезію Ю. Андруховича та Ю. Іздрика.

В умовному спільному інтелектуальному просторі Morris space та ЧНУ відбувся посутній  філософський полілог, як спроба у зіткненні філософського, мистецького, соціального та екзистенційного контекстів осягнути лакуни смислів навколо сказаного і помисленого.

Наступна зустріч з філософією у затишному просторі арт-кафе, в якому згідно філософії Вільяма Морріса та естетизму прерафаелітів, предметність інтер'єру уречевлює думку, а деталі формують настрій, відбудеться в квітні.

Тема 6 лекції нового циклу: "Філософія Сходу очима Заходу: Великий Інший та дзеркало фреймів простору ідентичності.".

 Контакти щодо участі на майданчику instagram.