Hовини

Студенти та викладачі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького побували на показі документального фільму українського військового кореспондента та письменника, відеографа AP Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі».

Вражаючі кадри про облогу Маріуполя у лютому-березні 2022 року під час повномасштабного російського вторгнення нікого з присутніх в переповненому залі кінотеатру «Україна» не залишили байдужими. Ці документальні кадри злочинів російської федерації в Україні має побачити якомога більше представників світової спільноти.

Довідково

Фільм «20 днів у Маріуполі» зроблений у співпраці Associated Press та Frontline. Вийшов 2023 року. Прем'єра відбулася 21 січня 2023 року на найбільшому в США фестивалі незалежного кіно Sundance, де він потрапив до конкурсної програми «Світове документальне кіно» (Sundance Film Festival Grand Jury Prize for Best Documentary) і отримав Приз глядачів (Sundance World Cinema Audience Award: Documentary). Фільм висунутий на «Оскар» від України у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм». Номінований на «Оскар» в категорії «Найкращий повнометражний документальний фільм». Отримав премію BAFTA у категорії «Найкращий документальний фільм» та номінацію в категорії «Найкращий фільм іноземною мовою», виграв премію Гільдії режисерів Америки в категорії «Видатні режисерські досягнення в документалістиці». Загалом, на січень 2024 року отримав понад 20 нагород і 40 номінацій. Фільм показали перед засіданням Генеральної асамблеї ООН у вересні 2023 року. Стрічка стала найбільш касовим українським документальним фільмом в історії.


Джерело: cdu.edu.ua
Сайт Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького