Hовини

 

У відомому серед мистецьких та бізнесових, інтелектуальних кіл міста арт-кафе MORRIS-SPACE  3  лютого 2024 відбулася друга лекція Павла Кретова в межах другого циклу філософських зустрічей "Філософія hic-nunc- sic:  візія в часі і просторі культури" Тема другої лекції: "Символ і символіка в західній філософській традиції. Типологія і когнітивні механізми символічного, жанрові та стильові парадигми репрезентації в сучасному мистецтві.  (Е. Касірер, К. Леві-Строс,  В. Тернер, Л. Вайт, С. Лангер, Г. Гумбрехт)".

Було проблематизовано наступні питання:

  1. Проблема концептуалізації символу. Дефініювання та дескрипція як обмеження.
  2. Символ, символічне, символізація. Тезаурус смислів та символічна смислогенерація в дискурсі та культурі.
  3. Типологія символів. Когнітивні механізми символічного та ШІ.
  4. Символ та символізм у мистецькій традиції. Неуникненність символічного.
  5. Онтологія символічного як онтологія культури. Семіотика мистецтва.

Уклін і шана пані Марині Дяченко, культуртрегерці та меценатці проекту та арт-директорці проекту, знаній мисткині Асі Козіній (Чуприні), випускниці університету ім. Б. Хмельницького. Спеціальна подяка баристі Дмитру Ліхідченку за перфектний чай,за прикметну увагу та фаховість, персоналу Morris space. Окрема подяка відомому правнику та викладачу ЧНУ Олексію Кузьмінському. Всіх присутніх  об'єднав спільний інтелектуальний простір Morris space та ЧНУ.

Наразі в умовному спільному інтелектуальному просторі Morris space та ЧНУ відбувся посутній  філософський полілог, як спроба у зіткненні філософського, мистецького, соціального та екзистенційного контекстів осягнути лакуни смислів навколо сказаного і помисленого. Спроба співставлення символів, механізмів символічного у свідомості людини, в чуттєво сприйманій реальності, філософському дискурсі, візуальних мистецтвах та музиці не залишила байдужим нікого, як і візуалізована та озвучена поезія Т.Г. Шевченка, (гурт Кому Вниз ) Р.Вотерса, (Pink Floyd The Wall), Д. Касабланкаса ( гурт The Strokes).

Наступна зустріч з філософією у затишному просторі арт-кафе, в якому згідно філософії Вільяма Морріса та естетизму прерафаелітів, предметність інтер'єру уречевлює думку, а деталі формують настрій, відбудеться 9 березня.

Тема 2 лекції нового циклу: "Множинність Першорозуму. Не школярський Г. С. Сковорода".

 Контакти щодо участі на майданчику instagram.