Hовини

У відомому серед мистецьких та бізнесових, інтелектуальних кіл міста арт-кафе MORRIS-SPACE  21 січня 2024 відбулася перша  лекція Павла Кретова в межах другого циклу філософських зустрічей "Філософія hic-nunc-sic:  візія в часі і просторі культури".

Тема першої лекції: "Український філософський кордоцентризм в музиці та живописі: віднайдення ідентичності. П. Юркевич, Д. Бортнянський, К. Білокур, Н. Недосєко, Т. Галькун".

Було проблематизовано наступні питання:

  • Амбівалентність поняття кордоцентризму. Тяглість традиції та миттєві Сенси.
  • Філософема Серця. Синестетика та багатомірність рецепції.
  • Національне та універсальне в мистецькому кордоцентризмі. Естетика підваження раціонального.
  • Музичні експлікації філософеми Серця. Музика як чиста плинність. Символізм схоплення та переживання смислів.
  • Візуальні експлікації філософеми Серця. Живопис та гобелен – окремі візії іконічності.

Уклін і шана пані Марині Дяченко, культуртрегерці та меценатці проекту та арт-директорці проекту, знаній мисткині Асі Козіній (Чуприні), випускниці університету ім. Б. Хмельницького.

Спеціальна подяка CMM - менеджерці проекту Надії Грабовській, фотографині Дар'ї Василенко за прикметну увагу та фаховість, персоналу Morris space.

Окрема подяка знаній художниці Неонілі Недосєко, викладачці кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва ЧНУ, роботи якої були предметом розгляду і обговорення.

Особлива подяка Євгенії Марчук, знаній композиторці, виконавиці (орган, фортепіано), викладачці Черкаського музичного професійного коледжу ім. С. С. Гулака-Артемовського, культуртрегерці та громадській діячці, за фахові зауваження та коментарі, яки розгорнули спільне розуміння жанрової специфіки духовних концертів Дмитра Бортнянського.

Наразі в умовному спільному інтелектуальному просторі Morris space та ЧНУ відбувся посутній  філософський полілог, як спроба у зіткненні філософського, мистецького, соціального та екзистенційного контекстів осягнути лакуни смислів навколо сказаного і помисленого.

Спроба об'єднати філософський дискурс, музику та візуальні та тактильно-візуальні жанри мистецтва для генерації нових олюднених сенсів, на нашу думку, цілком вдалася.

Наступна зустріч з філософією у затишному просторі арт-кафе, в якому згідно філософії Вільяма Морріса та естетизму прерафаелітів, предметність інтер'єру уречевлює думку, а деталі формують настрій, відбудеться 3 лютого.

Тема 2 лекції нового циклу: "Символ і символіка в західній філософській традиції. Типологія і когнітивні механізми символічного, жанрові та стильові парадигми репрезентації в мистецтві.  (Е. Касірер, С. Лангер, Г. Гумбрехт"). Контакти щодо участі на майданчику instagram.