Hовини

Всеукраїнська наукова конференція «ХІІ Богданівські читання» розпочалася у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. До її участі долучився гетьман міжнародної громадської організації «Українське козацтво» Микола Пантелюк та представники козацьких організацій, а також науковці, студенти ЧНУ, школярі Черкаської гімназії №31 та їхній директор Сергій Шамара.

Організували захід ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, Науково-освітній центр Українського козацтва.

Конференція проходила у змішаному форматі, що дало можливість долучитися учасникам з усієї України та з-за кордону.

Передовсім зібрання виконало гімн України та вшанувало пам’ять полеглих у російсько-українській війні.

Благословив присутніх Митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан.

Відкриваючи «Богданівські читання», ректор ЧНУ Олександр Черевко сказав:

— Цього року конференція присвячена 375-річчю від початку Козацької революції під проводом гетьмана Богдана Хмельницького та 150-річчю від дня народження ще одного гетьмана-державника – Павла Скоропадського. У часи війни України проти росії роль цих подій та постатей особливо вагома. У Черкаському національному університеті їх вивченню приділяємо велику увагу. А ще докладаємо зусиль, щоб козацтво і сьогодні служило Україні. Не випадково наші воїни називають свої підрозділи іменами видатних козацьких ватажків та учасників визвольних змагань. Наш Науково-освітній центр Українського козацтва взаємодіє з МГО «Українське козацтво», сформована студентська козацька сотня. Директор Центру Юрій Присяжнюк забезпечує зв’язок поколінь, долучаючи до роботи і школярів. Дякую за участь  гетьману «Українського козацтва» Миколі Пантелюку Митрополиту Черкаському і Чигиринському Іоану, першому заступнику голови Черкаської обласної ради Роману Сущенку, а також Черкаській ОВА, яка постійно підтримує наші ініціативи.

Україна прагне позбутися московських міфів, російського погляду на історію. І козацтво, його унікальність у світі є тою віссю, яка допоможе нам у цьому.

Перший заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко привітав учасників конференції від імені депутатського корпусу.

— Українська козацька національна революція насправді була складним політичним процесом, що проходив під гаслами захисту віри, прав і свобод Війська Запорозького та українського народу. Він поєднав у собі боротьбу за національне визволення, масштабний масовий соціальний протест, з одного боку, а з іншого, добре організовані збройні форми громадянського протистояння. Революція супроводжувалася серйозними змінами всіх сфер і рівнів життєдіяльності українського суспільства. Її наслідки та уроки є актуальними і сьогодні, — наголосив він.

Про наступність поколінь українських патріотів та про роль українського козацтва в умовах війни йшлося у виступі гетьмана «Українського козацтва» Микола Пантелюк.

— Нині козацькі організації України зосередилися на зміцненні обороноздатності країни. У більшості своїй козаки служать у лавах Збройних Сил України. Вони також активно займаються волонтерською діяльністю. Щодня доставляють все необхідне у  зону бойових дій. Черкаський національний університет також зробив пріоритетом своєї роботи підтримку ЗСУ. Тут панує козацький і патріотичний  дух.

Користуючись нагодою, хочу підтримати козацький рух в університеті. Принагідно звернутися до тих, хто ініціює, очолює, усіляко підтримує та власне представляє козацтво Черкаського національного… Черкащина — це особливий регіон нашої єдиної й святої України. Саме тут понад 500 років тому виникло й звідси поширилося на Запоріжжя й далі Українське козацтво. Тоді бути козаком означало лишатися відданим християнській (православній) церкві, вільному, позбавленому магнатської зверхності способу життя, а сьогодні — Україні, її нації та державі. Проте суть, що єднає козацький рух тоді й зараз, одна. Словами Андрея Шептицького — це Бог, Людина, Україна, — сказав Микола Миколайович.

Гетьман вручив нагороди «Українського козацтва» — Козацький хрест «Честь і слава — проректору ЧНУ з наукової та інноваційної діяльності Олександру Спрягайлу, завідувачу кафедри історії України ЧНУ Віталію Масненку, директору Черкаської гімназії №31 Сергію Шамарі.

Від управління освіти і науки Черкаської ОВА учасників привітав Володимир Сутула, від департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради — Надія Євчак

Близько 100 доповідей представили на конференції науковці. У процесі їх обговорення відбувалися професійні дискусії. Чи не найбільше суперечок викликало питання пошуків місця поховання Богдана Хмельницького.

Порушувалася і низка важливих питань. Зокрема, ректор Олександр Черевко зауважив, що нині назріла необхідність законодавчо урегулювати існування козацького руху в сучасній Україні. На його думку, це важливий чинник національно-патріотичного виховання та обороноздатності країни. Він звернувся до Романа Сущенка з проханням підтримати цю ініціативу з боку народних обранців.

Загалом робота у секціях тривала цілий день. Конференція продовжиться у Чигирині.


Джерело: cdu.edu.ua