Hовини
Викладачі Черкаського національного  університету — директорка ННІ міжнародних відносин історії та філософії Наталка Земзюліна та професорка кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Ольга Морозова — відвідали Варшавський університет. У результаті робочого візиту окреслено подальші напрямки співпраці з істориками польського закладу вищої освіти. Українські історикині взяли участь у засіданні членів секції «Історія України» Студентського наукового кола істориків Варшавського університету (керівник — др. Ельжбета Квєчинська). Професорка Ольга Морозова представила доповідь «Sytuacja społeczna i walki ludności cywilnej w dobie inwazji rosyjskiej na Ukrainie» (Суспільна ситуація й боротьба цивільного населення часів російського вторгнення в Україну). Зустріч і обговорення проблеми відбулося у межах низки лекцій, присвячених європеїзації України (попередня лекція «Od Pomarańczowej rewolucji do wojny rosyjsko-ukraińskiej. Ukraina na drodze ku Europie» була прочитана 30 березня 2023 р.) Виступ спричинив активну дискусію серед польської молоді.

Професорка Наталка Земзюліна виокремила у своєму виступі реалії функціонування системи вищої освіти в умовах російсько-української війни. У зустрічі онлайн взяли участь і українські студенти та науковці. У цей час в Україні, на кафедрі всесвітньої історії та міжнародних відносин, проходило обговорення кандидатської дисертації Олександра Карабіна «Австрійсько-угорські і німецькі полонені на українських територіях у 1914-1918 рр.». Сам Олександр доєднувався  до обговорення з лінії фронту, що надзвичайно вразило польських колег і студентів та стало реальним прикладом науки в умовах війни. До обговорення проблем, спричинених війною, також долучився професор кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин ЧНУ Євген Сінкевич. Як біженець із окупованого Херсону, історик розкрив специфіку життя населення в умовах окупації, дії руху опору. Розповів і про  катівні окупантів.

Науковиці ЧНУ переконані, що саме робота з молоддю є найефективнішим механізмом упровадження прогресивних змін у наше життя. А співпраця українських та польських студентів і викладачів є гарантією розвитку українсько-польських відносин, дієвим інструментом публічної дипломатії в царині науки.


Джерело: cdu.edu.ua