Hовини

16–17 листопада 2023 року в Варшаві та Бидгощі відбулася Міжнародна наукова конференція “Жінки в дипломатії: виклик чи місія?” в її роботі взяла участь директорка ННІ міжнародних відносин історії та філософії Наталка Земзюліна. Захід  був організований Науковим товариством історії дипломатії та міжнародних відносин за співпраці з Центром Східноєвропейських досліджень Варшавського університету, Історичним факультетом Університету ім. Казімєжа Великого в Бидгощі, Музеєм польської дипломатії та еміграції, Факультетом історичних наук Університету Миколи Коперника в Торуні, Платформою “Подружжя українських дипломатів”. Захід пройшов під почесним патронатом Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Польща Василя Зварича, Воєводи Куявсько-Поморського воєводства Миколая Богдановіча (Mikołaj Bogdanowicz), директора Центру Східноєвропейських досліджень Варшавського університету Яна Маліцького (Jan Malicki) та ректора Університету ім. Казімєжа Великого в Бидгощі Яцека Возного (Jacek Woźny). Науковим координатором конференції була Голова Правління Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, професор Центру Східноєвропейських досліджень Варшавського університету, доктор історичних наук, професор Ірина Матяш. 

Перший день заходу було проведено на базі Факультету неофілології Варшавського університету, другий – в Бібліотеці Університету ім. Казімєжа Великого в Бидгощі. Учасниками наукової події були вчені, науково-педагогічні працівники провідних університетів із України та Польщі, жінки-дипломати з різних держав, дружини Надзвичайних і Повноважних Послів, державні й громадські діячки та ін. Впродовж двох днів змістовної та насиченої роботи було обговорено цілий спектр актуальних питань, котрі виствітлюють місце і роль жінки в дипломатичній службі в умовах сьогодення та історичній ретроспективі. Зокрема, йшлося про діяльність жінки як очільниці дипломатичного представництва, роль і функції дружин Послів, діяльність жінок у сфері публічної дипломатії в умовах війни та миру, постаті відомих жінок в історії дипломатичної служби тощо. Плідною була дискусія про те, чи можна вести мову про жіночу публічну дипломатію. Виступи всіх учасників були інформативними та сприяли вирішенню всіх наукових завдань і цілей конференції. Приємним доповненням до наукової полеміки була можливість прослухати екскурсію Музеєм польської дипломатії та еміграції.

 

“Важливо, що у проєкті було підкреслено дієву роль усіх вимірів залучення жіночої сили у дипломатії: від перших леді України та Польщі, п. Олена Зеленська та п. Agata Kornhauser-Duda як дієвих лідерок з втіленння гуманітарних/культурно-освітніх проєктів, так і жінок-амбасадорок, подружжів дипломатів, науковиць, громадських діячок, та натхненниць-волонтерок, які продовжують об’єднувати зусилля заради ще більш ефективної протидії злу, заради миру та добробуту. Невід’ємним елементом української жіночої дипломатії на сьогодні є участь активних подружжів послів. Тож, якщо виклики перетворюються у високу місію, все обов’язково вдається якнайкращим чином, незалежно від обраної собі ролі. Такі заходи безсумнівно є дієвими платформами для важливих проєктів, які ефективно працюють на нашу спільну безпеку та довгоочікувану перемогу!”, – вказала Тетяна Сибіга, громадська діячка, дружина Заступника Керівника Офісу Президента України, Надзвичайного і Повновноважного Посла, співзасновниця Платформи “Подружжя українських дипломатів”.

Джерело: https://sshdir.org.ua/