Hовини

18 листопада на платформі Zoom відбулася Всеукраїнська студентська науково-практична конференція «Ціна свободи: від Української революції 1917–1921 рр. до Євромайдану», організована Київським національним університетом імені Тараса Шевченка. Захід зібрав понад 30 учасників із більш ніж 10 закладів вищої освіти, серед яких Львівський національний університет імені Івана Франка, Харківський національний університет імені Василя Каразіна, Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара, Варшавський університет тощо. Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького на конференції репрезентував студент 4 курсу спеціальності «Історія та археологія», Голова студентського наукового товариства ННІ міжнародних відносин, історії та філософії Василь Лук’яниця.

З вітальним словом до учасників звернулися завідувач кафедри етнології та краєзнавства КНУ ім. Т. Шевченка Валерій Капелюшний, завідувач кафедри новітньої історії України КНУ Андрій Пижик, професорка кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Національного університету біоресурсів і природокористування України Олена Любовець. Жваве обговорення викликала доповідь кандидата історичних наук, громадського діяча, народного депутата України ІХ скликання Володимира В’ятровича, в якій він простежив хід трьох Майданів: Революції на граніті, Помаранчевої революції та Революції Гідності, висловивши погляд на них як на етапи однієї тривалої сучасної української революції.

На секційних засіданнях студенти обговорювали культурні трансформації під час революцій, порівнювали революції в Україні між собою та з досвідом інших країн, залучали їх до світового контексту, аналізували в соціально-економічному, суспільно-політичному та етнічному вимірах. Доповідачі підняли низку актуальних, цікавих і нетривіальних тем, проводили паралелі, розкривали різні аспекти обговорюваної проблематики.

Василь Лук’яниця виступив із доповіддю «Українська революція в житті Василя Липківського», в якій схарактеризував становлення цього подвижника віри, уродженця Черкащини, як лідера руху за Українську автокефальну православну церкву, продемонстрував вплив політичних подій і змін режимів на боротьбу за неї. Було наголошено на ролі В. Липківського в інституційному та ієрархічному оформленні УАПЦ на тлі революції, обґрунтуванні ним потреби в незалежній українській Церкві, підкреслено значення позбуття впливу російського православ’я. Доповідь викликала значне зацікавлення серед учасників, були поставлені запитання про епістолярну спадщину митрополита, причини маргінальності руху за автокефалію, спротив проросійських сил у 1918 р. тощо.

За результатами конференції учасники отримають сертифікати, а матеріали представлених досліджень будуть опубліковані у збірнику.

Василь Лук’яниця,

Голова студентського наукового товариства

ННІ міжнародних відносин, історії та філософії