Hовини

V Всеукраїнський форум "Роль фронтиру у формуванні української ідентичності" розпочав роботу 27 липня 2023 року.

Захід ініційовано Дніпропетровським національним історичним музеєм імені Д.І.Яворського. 

Учасники форуму досліджували ідентичність українців у вимірах історії, культурології, мистецтвознавства, музеєзнавства. Розглядали вплив на наративи суб'єктності козацького фактору, радянських імперських колонізаційних проєктів, реалій російсько-української війни. І усе це крізь призму мистецтва, архівних знахідок, спогадів, новітніх комунікативних практик.

Було презентовано проєкти Національного музею історії України, Національного літературно-меморіального музею Г.С.Сковороди, Музею шістдесятництва (філії Музею історії міста Києва), Музею історії міста Києва ("Музей окупації Києва"), Національного заповідника «Хортиця", Львівського історичного музею, Черкаського художнього музею тощо.

Оксаною Пушонковою від соціогуманітарної лабораторії інституту та інтерактивної просвітницької платформи Черкаського художнього музею було представлено культурологічний студентський проєкт "Війна в Україні візуальні виміри пам'яті". Говорили про зміни у культурі пам'яті українців під час війни, їх вплив на ідентичність та комунікативні мистецькі практики.