Hовини

Студенти та викладачі ННІ міжнародних відносин , історії та філософії ЧНУ ім. Б. Хмельницького долучилися, як наукові партнери, до проєкту “Жінка на дипломатичному фронті: офіційна і культурна дипломатія в умовах глобальних викликів”.

В травні 2023 року на базі Національного університету «Острозька академія» (НаУОА) відбувся онлайн-захід «Жінка на дипломатичному фронті: офіційна і культурна дипломатія в умовах глобальних викликів». Організатори – Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин (НТІДМВ) та Інститут досліджень української діаспори імені професора Любомира Винара НаУОА. Захід був першим у циклі зустрічей в межах реалізації проєкту НТІДМВ «Жіноче обличчя української дипломатії» (авторка і кураторка – докторка історичних наук, професорка Ірина Матяш). Модерували подію Голова Правління НТІДМВ, професорка Центру Східних Студій Варшавського університету Ірина Матяш та директорка Інституту досліджень української діаспори НаУОА, членкиня Правління НТІДМВ, докторка історичних наук, професорка Алла Атаманенко.

Із вітальними словами до учасників зібрання звернулися ректор НаУОА, доктор психологічних наук, професор, Герой України Ігор Пасічник і директор Політичного департаменту Міністерства закордонних справ України, Надзвичайний і Повноважний Посол Любов Непоп.

Змістовні доповіді виголосили запрошені експертки:

  • Надзвичайний і Повноважний Посол України в Ірландії Лариса Герасько;
  • Надзвичайний і Повноважний Посол, кандидатка філологічних наук, доцентка, Надзвичайний і Повноважний Посол України при Святому Престолі (2006–2019) та при Суверенному військовому Ордені Госпітальєрів Святого Іоанна Єрусалимського, Родосу і Мальти (2008–2019, за сумісництвом) Тетяна Іжевська;
  • голова громадської організації «Алєм», позаштатна радниця Міністра культури України (2017–2019), заступниця голови Експертної Ради з питань нематеріальної культурної спадщини при МКІП (2019–2022) Есма Аджієва;
  • дружина заступника Керівника Офісу Президента України, Надзвичайного і Повноважного Посла Тетяна Сибіга;
  • дружина Надзвичайного і Повноважного Посла України в Королівстві Таїланд (2015–2021) та в Лаосі і М’янмі (2017–2021, за сумісництвом), голова платформи «Подружжя українських дипломатів» Наталія Бешта;
  • дружина заступника Міністра закордонних справ України, Надзвичайного і Повноважного Посла, кандидатка юридичних наук Світлана Мельник.

Під час зустрічі було обговорено можливості професійної самореалізації жінок на дипломатичній службі, особливості діяльності Посольств і дружин Послів у напрямі реалізації низки проєктів культурної дипломатії та співпраці з українськими громадами в різних іноземних державах, роботу платформи «Подружжя українських дипломатів». Було звернено увагу на те, як діяльність активних громадянських діячок сприяє презентації України в світі.

Під час дискусійної панелі, яку координував інформаційний секретар НТІДМВ, науковий співробітник Інституту досліджень української діаспори НаУОА Назар Мартинюк, студенти-міжнародники, активно ставили запитання для спікерок.

Проєкт “Жіноче обличчя української дипломатії” присвячено висвітленню ролі жінки в розвитку зовнішньополітичної служби через постаті жінок-дипломаток і дружин Послів. Хронологічні межі проєкту охоплюють сто років української дипломатичної служби. Проєкт реалізується Товариством із 2020 року в партнерстві з МЗС України, закордонними дипломатичними установами, Українською Асоціацією зовнішньої політики, редакціями журналів «Київ дипломатичний», «Політика і культура», «Зовнішні справи», Національним університетом «Острозька академія», Державним підприємством «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв» та ін.

Джерело: https://sshdir.org.ua/