Hовини

8 травня, у День пам’яті та примирення, в Черкаський спеціалізованій школі І – ІІІ ступенів №27 імені М. К. Путейка відбулася учнівська та студентська конференція «Друга світова війна: відгомін історії», організована вчителем історії, магістрантом ЧНУ ім. Б. Хмельницького Максимом Поповим. Поряд із учнями шкіл №27 і №28 до конференції долучилися студенти 1 – 3 курсів ННІ міжнародних відносин, історії та філософії, члени генеалогічної та літературної студії. Вони презентували ряд доповідей, проілюстрованих презентаціями.

Студент 3-Б курсу Василь Лук’яниця в доповіді «Іван Черняховський – наймолодший командувач фронту в історії СРСР» розглянув біографію видатного воєначальника, уродженця Черкащини, наголосивши на її дискусійних моментах.

Студенти 1-А курсу Владлен Павлов та Назар Третяк схарактеризували «Основні події та наслідки Уманського котла» – трагічного оточення 6-ої та 12-ої армій у серпні 1941 р., підкресливши прорахунки командування, що призвели до фатальних наслідків.

Студент 2-Б курсу Ілля Божок проаналізував тему «Празька наступальна операція 1-го Українського фронту – остання операція Червоної Армії в Європі», акцентувавши, що українці продовжували воювати й після падіння Берліна, і саме вони поставили крапку на європейському театрі бойових дій у Другій світовій війні.

Студентки Єлізавета Боровик (2-Б курс) та Марія Найдан (1-А курс) у доповіді «Рабство в Третьому Райху: остарбайтери» схарактеризували термінологію і значення явища вивезення працівників з окупованих територій у Німеччину, а також розповіли про умови життя і праці остарбайтерів.

Заключною доповіддю всієї конференції став виступ студента 1-А курсу Ростислава Малого з темою «Наслідки та вплив Другої світової війни для України», в контексті якої він окреслив масштабні зміни, у т. ч. геополітичні, що відбулися із завершенням Другої світової війни і в центрі котрих опинилася Україна, та її катастрофічну ціну.

Не менш ґрунтовними та цікавими були доповіді учнів, кожна з яких викликала жваве обговорення. Нерідко проводилися паралелі із сучасним російським вторгненням.

Наостанок відбулося вручення учасникам конференції сертифікатів та спільне фото. Захід засвідчив безумовну актуальність теми та перспективи учнівсько-студентської взаємодії з вивчення й популяризації історії. Дякуємо організаторам за можливість долучитися та чекаємо наступної зустрічі!

Більше фото за посиланням: https://flic.kr/s/aHBqjAD4jG 

 Василь Лук’яниця, студент 3-Б курсу