Hовини

У 422-ий день російсько-української війни Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького провів черговий благодійний захід «Великодній ярмарок»  на підтримку Збройних сил України.

Спільними зусиллями вдалося зібрати близько 200 тисяч гривень.

Студенти та викладачі університету принесли свої вироби, продукти, талант, аби продати їх і долучитися до загального збору. Адже поки Збройні Сили не прогнали з української землі останнього окупанта, благодійна діяльність не припиниться. Як і не закінчуються потреби наших військових. Так, військовослужбовці частини А4638, де служить декілька випускників ЧНУ, збирають кошти на позашляховик. А військова частина А3335, якій університет допомагає постійно, збирає кошти на переобладнання стрілецької зброї.

Захід відкрив художній колектив Фабрики музичного мистецтва «Voices» з композицією, яка була створена до річниці початку війни «Ми разом».

На початку митингу до присутніх звернувся ректор Олександр Черевко:

— Сьогодні провели великодній благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ. Це вже третій такий захід від початку повномасштабного вторгнення.  Але ми допомагаємо нашим бійцям постійно. Зібрано понад півтора мільйона гривень. Відправлено гуманітарні вантажі з необхідними речами.  Складно підрахувати, скільки кілометрів маскувальних сіток сплетено, скільки передано амуніції, обладнання, ліків.  Дякую всім, хто організував і провів сьогоднішній захід. Відзначу, що кожного разу зібрана сума зростає – цього разу маємо близько 200 тисяч гривень. Зростає коло тих, хто долучається до нашої ініціативи. Цього разу з нами були керівник консульського відділу Посольства Республіки Польща в Україні пан Яцек Гоцловський, голова благодійного фонду «Ротарі Інтернешнл» Андранік Казарян, представниця політради партії «Черкащани» Наталія Старікова, відомий черкаський гурт «Крутий заміс», наш студент Руслан Матвєєв, який зараз зосередився на волонтерській діяльності, і Денис Ковачич, який свого часу був вимушений залишити свою рідну Донеччину, а нині з командою друзів активно допомагає ЗСУ. Цей день з нами провів і брат нашого загиблого випускника Богдана Остапенка Володимир. Щиро дякую студентам, викладачам, працівникам, випускникам університету і всім-всім, хто докладає коштів і зусиль до наших зборів. Щира вдячність польським партнерам за всебічну підтримку. Низький уклін Збройним силам України за можливість працювати, навчатися і жити на своїй землі.Вірю, що зібрані кошти закриють нагальні потреби військових. Переконаний, що будемо продовжувати робити добрі справи на підтримку ЗСУ! Мрію, що неодмінно зберемося усі разом, щоб відзначити нашу Перемогу! Слава Україні!

Хвилиною мовчання та піснею «Пливе кача по Тисині» у виконанні солістки гурту «Крутий Заміс», студентки Амелії Хрєнової вшанували 18 випускників Черкаського національного, які поклали голови за нашу незалежність, та всіх загиблих у російсько-українській війні. Нині до небесної варти додалися ще 2 випускники Черкаського національного: Ігор Довбик, ННІ економіки і права, та Олексій Крамаренко, ННІ економіки і права. Почесні гості заходу схилили голови та поклали квіти до «Місця шани та вдячності».

На благодійному заході був присутній брат випускника ННІ економіки і права Черкаського національного Богдана Остапенка, сина професора університету Наталії Миколаївни Остапенко, який загинув у російсько-українській війні у листопаді 2022 року, Володимир. Днями рідні Богдана передали університету 50 кущів троянд. Працівники університету висадили їх біля головного корпусу університету, встановили там меморіальну табличку з інформацією про Богдана.

— Богдан був життєрадісною людиною, він любив туризм, подорожі, гори все що з цим пов’язане. Але його справжньою мрією було стати військовим, захищати Україну. Та за станом здоров’я йому не рекомендували йти у військо. У другу хвилю мобілізації, у травні минулого року мрія Богдана здійснилася. Півроку він у складі військового підрозділу боронив нашу державу від рашистських загарбників на сході країни. Але був нерівний бій під населеним пунктом Солодке на Донеччині. Хлопці довго тримали позиції, поклали більше сотні ворогів, та натиск був занадто потужним. Брат загинув разом з 16 побратимами, — розповів Володимир Остапенко.

Справжніми братами українців у цій війні проявили себе поляки. Колектив ЧНУ висловив безмежну вдячність польському народу за підтримку, допомогу, за дружнє плече у цій страшній війні через керівник консульського відділу Посольства Республіки Польща в Україні пана Яцека Гоцловського, який був присутній на заході.

— Сьогоднішній ярмарок свідчить про те, що у нас є одна мета. Не кожен може воювати зі зброєю в руках, але кожен з нас може долучитися до перемоги. Ця війна — не якась війна на сході України, це справжня війна за європейські цінності. Україна вже в Європі, вона завжди була в Європі, і вона є частиною Європи. Хочу подякувати усім, хто захищає Україну, а захищаючи Україну, захищають і Європу та європейські цінності. Від імені республіки Польща я хочу сказати, що Польща буде допомагати Україні так довго, як цього потребує, до перемоги. Сьогодні вшанували випускників університуту, які загинули під час війни, це вже наша історія, нам треба пам’ятати, що немає майбутнього у тих, у кого немає історії, — наголосив пан Яцек Гоцловський.

Благодійні заходи на підтримку ЗСУ в університету проводяться не вперше. І до наших зборів долучаються студенти, викладачі, працівники, випускники університету, жителі Черкас і вимушено переміщені особи. Один з них — Денис Ковачич. Минулого разу він передав на потреби ЗСУ генератор — сьогодні цей генератор служить нашим солдатам на фронті. А також допоміг зібрати на прилад нічного бачення для нашого випускника-воїна ЗСУ. Нині Денис завітав до нас, щоб допомогти закрити одну з потреб військових. На жаль, військовослужбовці військової частини А3335, серед яких і батько голови студентської ради ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я Каріни Вовченко, не могли бути присутні, адже сьогодні вони на Харківському напрямку забезпечують повітряну безпеку. Ми вдячні Денису і сотням небайдужих людей, які тут, у центрі України, працюють на нашу Перемогу!

З перших днів повномасштабного вторгнення для Черкаського національного, окрім освіти, головним завданням стала допомога Збройним Силам України, потерпілим внаслідок війни. Багато з наших студентів стали волонтерами. Серед них – Руслан Матвєєв, студент ННІ економіки і права, один із засновників Благодійного фонду «Одіссей Черкаси». Сьогодні Руслан повернувся з Авдіївки, куди відвозив, в тому числі і зібрані нами, продукти та товари першої необхідності:

— За 600 км від цієї будівлі — вже зовсім інший світ: тисячі міст, зруйнованих внаслідок російської агресії. І там до цього часу залишається цивільне населення та військові, які боронять ці міста. Навіщо потрібно донатити? Ми збираємо кошти військовим на автомобілі, щоб військовий був краще екіпірований, тоді в нього буде більше шансів вижити. Автомобілі потрібні для того, щоб перевозити поранених, боєкомплекти для виконання бойових завдань. Внаслідок цього наші військові можуть виконувати свої бойові завдання та ефективніше боронити нашу державу.

Підтримати університетську громаду в добрій справі завітав на благодійний ярмарок Голова Благодійного фонду «Ротарі Інтернешнл» Андранік Казарян та представниця політради Черкаської обласної організації ВО «ЧЕРКАЩАНИ» Наталія Старікова.

— Студентство завжди було в центрі всіх події. Жодна революція не проходила без участі студентів. І сьогодні вони вирішують майбутню долю країни. Дякую за все, що ви робите! Перемога буде за нами! — наголосив Андранік Тельманович.

 

Джерело: https://cdu.edu.ua/