Hовини

У першому номері за 2023 рік Українського історичного журналу (провідного, фахового, академічного часопису заснованого Інститутом історії України НАН України та Інститутом політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України) вийшла друком стаття «Професору О. Г. Перехресту – 75» http://surl.li/giatz.

Автори публікації провідні українські науковці – доктор історичних наук, професор, завідувач відділу історії України періоду Другої світової війни Інституту історії України НАН України Олександр Євгенович Лисенко та кандидат історичних наук, директор наукової бібліотеки імені Михайла Максимовича Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, доцент Григорій Михайлович Голиш. Стаття присвячена Олександру Григоровичу Перехресту, ветерану науково-педагогічної праці, доктору історичних наук, професору кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, професору, який на початку нинішнього року відзначив свій 75-річний ювілей.

Розвідка віддає данину пошани Олександру Григоровичу – знаному досліднику у галузі воєнної історії, який здобув визнання і як фундатор і багаторічний очільник історико-юридично-філософського факультету (нині Навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії) нашого Університету. Його багатогранне, насичене й напрочуд плідне життя – справжній взірець самовідданого служіння Кліо, освіті й Україні.

Автори описують молоді роки і шлях Ювіляра в науку та подають ґрунтовну хроніку розбудови історичної освіти у нашому ЗВО за його участі. У гранично стислі терміни, саме завдяки організаторському таланту О. Г. Перехреста, було започатковано роботу історичного факультету, сформовано належну матеріально-технічну і навчально-методичну базу, розвинуто наукову складову цього важливого навчально-наукового підрозділу.

Нині Олександр Григорович Перехрест – знаний в Україні та за її межами вчений-історик, фундатор і керівник наукової школи з проблем історії України періоду Другої світової війни.

Тетяна Терещенко