Hовини

ІІ (обласний) етап Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України відбувся у лютому в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького. Учні обласних та міських шкіл представили свої науково-дослідницькі роботи у відділеннях історії, краєзнавства, філософії  та суспільствознавства.

Викладачі ННІ міжнародних відносин історії та філософії традиційно взяли  активну участь в підготовці, рецензуванні досліджень та безпосередньо в роботі журі конкурсу.

У секції «Всесвітня історія» цього року було подано до захисту 7 учнівських робіт переможців і призерів І (міського та районного) етапу конкурсу.

Журі конкурсу визнало кращою роботу Гончаренко Дарії («Геополітична ситуація на Балканах напередодні першої світової війни: Балканський союз 1912 р.» Степанківський ліцей – заклад ЗСО Степанківської сільської ради) Конкурсанти, які посіли друге місце - Дорошенко Евеліна («Історичні світи Наталії Яшвіль (Філіпсон):від Санкт-Петербурга до Праги» Черкаська гімназія №31), Баранник Тая («Гуманітарна політика ЄС щодо українських мігрантів» Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3-колегіум» Смілянської міської ради), Ткаченко Олександр («Пропагандистська діяльність нацистської Німеччини» Тальнівський навчально-виховний комплекс «загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №1 – гімназія»).Третє місце здобули Колосова Софія («Пропаганда як засіб впливу на радянське суспільство за часів сталінського режиму» Черкаська спеціалізована школа І-ІІІ ст. №20), Мехеда Анастасія («Воєнно-технічне оснащенні двох військово-політичних блоків у великій війні», Черкаський колегіум «Берегиня» Черкаської міської ради), Макарова Дар’я («Російська пропаганда у російсько-українській війні 2022 року» Христинівський лицей №1)

За відгуками членів журі секції проф. Земзюліної Н.І. (ЧНУ ім. Б. Хмельницького), доц. Кіреєва В.О. (ЧНУ ім. Б. Хмельницького), доц. Стадник І.Ю. (ЧДТУ), тематика робіт стосувалася важливих подій історії ХХ століття, а конкурсанти разом з керівниками провели надзвичайно велику дослідницьку роботу, продемонстрували високі комунікативні вміння і велике особисте зацікавлення світовою історією з проекцією на сьогодення.

У секції «Історичне краєзнавство» цього року було подано до захисту 20 учнівських робіт переможців і призерів І (міського та районного) етапу конкурсу.

Історичне краєзнавство – галузь знання, що вивчає історію рідного краю, життя визначних українців та культурну спадщину малої батьківщини. Представлені роботи були різні за тематикою та історичними періодами: історія населених пунктів територіальних громад, шкіл, архітектурних об’єктів, діяльність національного підпілля, долі остарбайтерів, персоналії історичні та герої сучасності. Перше місце надано двом учасникам Колісніченко Анні («Архітектурні об’єкти маєтки кін. ХVIII – поч. ХХ ст. малих населених пунктів Черкаської області» Легедзинська ЗОШ І–ІІІ ст., Тальнів. БДЮ Тальнівської міської ради) та Воскресенській Ксенії («Образ пророка Мусія Вернигори в українсько-польських історичних міфологемах: від фейків до фактів» Черкаський гуманітарно-правовий ліцей). Почесні друге місце отримали 10 та третє – 8 учасників. Журі у складі проф. Лазоренка В. (ЧДТУ), проф. Синявської  Л. (ЧНУ ім. Б. Хмельницького), вчителя історії Городищенського ліцею №1 Бурлаки О.   високо оцінило учнівські науково-дослідницькі проєкти, зазначивши, що дослідницька робота школярів у Малій академії наук є важливим компонентом наукової діяльності молоді, який сприяє формуванню і розвитку творчої особистості. Щиро вітаємо переможців і їхніх наукових керівників! Бажаємо подальших творчих успіхів і здобутків!

Цьогоріч до секції «Філософія та суспільствознавство» завітали 13 конкурсанток.

Попри повітряні тривоги та проблеми з електропостачанням юні дослідниці успішно штурмували свої перші наукові вершини.

У секції «Філософія» перше місце надано двом учасницям: Котляренко Ользі тема «Тіні забутих предків» як шедевр українського поетичного кіно» та Ковальчук Марії «Історико-філософський дискурс ідеї суспільної угоди: від античності до модерну».

У секції «Соціологія» найкращими визнані дві роботи: Нечипоренки Єлизвети тема «Волонтерський рух в Україні та Лисянській територіальній громаді» та Зіняк Анастасії тема «Мем як феномен сучасного українського соціокультурного простору».

Секція «Релігієзнавства» була представлена актуальними та цікавими дослідженнями, проте перше місце ніхто не виборов.

Всіх учасниць було відзначено призовими місцями.

Голова журі професор Олексій Марченко (ЧНУ ім. Б. Хмельницького), члени доцентка Зоя Шевченко (ЧНУ ім. Б. Хмельницького), доцент Володимир Фуркало (УДПУ ім. П. Тичини) дякують всім ученицям та їх науковим керівникам за цікаві теми досліджень, продемонстрований високий рівень підготовки, палкі й змістовні дискусії. Бажають фіналісткам блискучих і впевнених перемог на останньому етапі конкурсу!

 У секції «Історія України» цього року було подано до захисту 11 учнівських робіт переможців і призерів І (міського та районного) етапу конкурсу.

Тематика поданих до захисту робіт охоплювала минувшину України ХІХ – початку ХХІ ст. Конкурсанти показали високий рівень підготовки. Особливістю цьогорічного обласного етапу стали – оригінальність тем, розмаїття методологічній підходів і творчих рішень, креативний настрій учасників. Це дало підстави журі відразу дві роботи оцінити переможним першим місцем. Один із переможців – Володимир Шевченко (м. Черкаси) – продемонстрував уміння образного мислення та власний погляд на проблему. Ґрунтовністю виділялися дослідження Дар’ї Михайлик (м. Золотоноша), Єлизавети Головні (м. Чорнобай). У дискусії себе проявили Дарія Козлова (смт Лисянка), Дарина Кухоль (смт Драбів), Володимир Атляузов (м. Тальне). А переконливу перемогу здобула Вероніка Дмитрик (Черкаська гімназія №31). Тема її дослідження – «Спроба демонтажу національної пам’яті в період президентства В. Януковича» – вразила оригінальністю, репрезентативною джерельною базою, глибиною та шириною міркувань юної дослідниці. Загалом Вероніка чудово впоралася з усіма трьома видами робіт, набрали високі 95,8 балів. Доречно нагадати, що минулого року ця учениця виборола перше місце в Україні.

Голова журі проф. Ю. Присяжнюк (ЧНУ ім. Б. Хмельницького), члени журі доц. О. Яшан (ЧДТУ) , доц. О. Скус (УДПУ ім. П. Тичини)    висловлюють щиру вдячність учасникам, їхнім науковим керівникам та батькам за творчий підхід до виконання завдань конкурсу, самовіддачу, наполегливість, підтримку.

Дякуємо організаторам конкурсу, а саме  куратору гуманітарного напрямку,  Тетяні Миколаївні Нераденко, яка впродовж багатьох років робить  усе можливе, а іноді і не можливе, щоб конкурс відбувся і Черкащина була достойно представлена на Всеукраїнському рівні. Окремої подяки заслуговують вчителі, які самовіддано підтримують конкурсантів, відкривають і надихають майбутню інтелектуальну еліту нашої держави. Вітаємо переможців і призерів з успішним виступом у престижному науковому конкурсі й, безумовно, хотілося б бачити таких талановитих юнаків і дівчат серед студентів Черкаського національного університету.