Hовини

Директор Науково-дослідного інституту селянства та вивчення аграрної історії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Сергій Корновенко взяв участь у VI Міжнародній науково-практичній конференції «Геноцид як зброя у боротьбі проти української нації в XX-XXI ст.: інтердисциплінарні підходи».

Конференція була організована Інститутом дослідження Голодомору в співпраці з Міністерством культури та інформаційної політики і низкою наукових установ.

У своєму виступі Сергій Корновенко проаналізував, як комуністичний тоталітарний режим знищував українське селянство та «виховував» новий тип радянського селянина.

— Новим фігурантом аграрної історії Радянської України наприкінці 1920-х — початку 1930-х рр. стає колгоспно-радгоспний селянин, — нагосив він. — Порівняно з попереднім типом, це був якісно інший селянин, сформований у новому радянському ідейно-інтелектуальному полі. «Ідея Землі» усвідомлювалася ним якісно по-іншому, його свідомість відображала інші пріоритети. Насамперед це відданість цілям партії, ототожнення себе з новою пролетарською громадськістю, забуття свого минулого. Примус вважався дозволеним засобом перевиховання селянства, створення «нової сільської людини», «нової психології трудового селянства».

Джерело:  Інститут дослідження Голодомору, https://cdu.edu.ua/