Hовини

Снимок экрана 2022-11-21 в 10.40.15

Відбулась зустріч зі студентами ЧНУ імені Богдана Хмельницького «Гідність і свобода: цінності української нації». Це спільний проєкт ННІ міжнародних відносин, історії та філософії та Інтерактивної просвітницької платформи Черкаського обласного художнього музею.

Згадали доленосні для сучасної України події  Помаранчеву революцію та революцію Гідності у ціннісному вимірі, як дієві кроки до переосмислення історичної пам’яті українського народу та у контексті російсько-української війни 2022 року. Юрій Присяжнюк звернув увагу на історичну логіку боротьби українців за свободу, що визрівала разом зі становленням української державності та національної самосвідомості.

изображение_viber_2022-11-21_11-14-10-923

Звернулися до філософських рефлексій цих подій у творчості митців, народного художника України, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка, письменника, мецената, колекціонера Миколи Бабака та народного художника України, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка Євгена Матвєєва. Розглядали їх спільний проєкт «Жертвопринесення», де відображено події 2014 року на Майдані Незалежності у Києві.

Дізнавалися про особливості світоглядного концепту цих творів. Сюжети для робіт вибрані невипадково і мають вагоме символічне значення. Початок подій на Майдані символізує розп’яття, коли політика уряду своїми діями, покликаними обмежити свободи та суверенітет, фактично намагалася розтяти українську націю. Прозорий ліфт (взятий з ТРЦ «Любава») з дітьми, що підіймаються вгору – це символ майбутнього, того, за що вийшли українці на Майдан.

Автори зазначають: «Наш проєкт виходить далеко за рамки української революції. Він спирається на самопожертву «небесної сотні», на прямо-таки відчайдушне прагнення народу (від малого до старого) змінити свою долю на власний розсуд, жити за тими законами й правилами, за якими живе весь цивілізований світ. …Цей проєкт – не тільки захоплення подвигом полеглих героїв (революцію завжди роблять герої), це своєрідне застереження для всього людства про прийдешній Апокаліпсис і надія на те, що глядач зрозуміє, в яку безодню ми усі вже зазирнули. І вкотре ми стоїмо перед вибором: як не загубити Майдан у наших душах, як утілити його ідеї в життя». «Жертвопринесення» – це «палаюча болем магма, вулкан, який перемелює в своєму жерлі залишки пострадянської системи».

Автори хочуть донести до глядача дуже просту ідею. Свободу потрібно вистраждати і захистити, і цьому немає альтернативи. Втілення цієї ідеї у проєкті – гімн гідності та самопожертві заради високих ідеалів. Смисли, закладені авторами у проєкт стосуються процесів, які вирують не тільки в нашій країні. Адже йдеться про зміну фундаментальних засад всього світоустрою, а Україні, волею долі, довелося стати одним із форпостів цієї боротьби.

Зустріч відбулась на платформі Google Meet.

Спікери заходу:

- доктор історичних наук, громадський діяч, радник Гетьмана Українського козацтва з національно-патріотичного виховання, професор кафедри історії України Юрій Присяжнюк;

- кандидатка філософських наук, доцентка кафедри філософії, соціальних та політичних наук, кураторка Інтерактивної просвітницької платформи Черкаського обласного художнього музею Оксана Пушонкова.

Координаторка:

- кандидатка філософських наук, доцентка кафедри філософії, соціальних та політичних наук Зоя Шевченко.

Оксана Пушонкова