Hовини

11 листопада 2022 року відбувся студентський круглий стіл «СРСР як найвища форма тоталітаризму» у форматі онлайн, в якому взяли участь студенти 4 курсу ННІ міжнародних відносин, історії та філософії.

З вітальним словом виступили директорка інституту, професорка Наталка Земзюліна та заступниця директора з організації наукової роботи доцентка Тетяна Терещенко. Вони відзначили актуальність тематики заходу та побажали плідної роботи. Модераторка заходу доцентка кафедри АСГІН Олена Сухушина також звернула увагу на необхідність для всіх громадян України ідеологічної та історичної зброї під час російсько-української війни у формі наукової оцінки минулого радянського тоталітаризму.

Понад чотири години тривала зустріч, на якій були розглянуті як теоретичні питання, так і міфологічні сторінки радянського тоталітаризму. Головним рисам тоталітаризму в СРСР і концепції «розгорнутого соціалізму» були присвячені виступи з яскравими презентаціями А. Квітки, С. Концаренка і С. Руденко.

Аргументовану критику міфів радянського суспільства було подано у повідомленнях І. Марущак, А. Бегейми, Т. Макаренка і Я. Кузьменка. Про жахливі події радянського тоталітаризму і силові засоби подолання виступів і вимог радянських людей задля покращення норм життя розповіли А. Панасенко, М. Журавський, Д. Геращенко. Підступну діяльність каральних органів СРСР і репресії проти його народів схарактеризували на Круглому столі О. Петрик, С. Овдій, В. Мандрика. «Вишенькою» в обговоренні подій і рис радянського тоталітаризму стали повідомлення про викривлені засоби забезпечення радянської номенклатури якісними товарами і плагіат радянських діячів культури у галузі кіно О. Лазаренка і Т. Цап. Всі доповіді супроводжувалися змістовними презентаціями. Попри реалії воєнного часу, зустріч пройшла у формі дискусії та обговорення кожного із виступів.

Овдій Сергій: «Круглий стіл був надзвичайно насиченим. Учасники презентували доповіді на різні теми, зокрема про головні риси радянського тоталітаризму. Присутні дізнались про неофіційні сторінки радянської індустріалізації.

Цікавою та наочною була доповідь Тетяни Цап. За джерельними матеріалами Тетяна  презентувала присутнім розповідь про кінокрадство у СРСР. Вона зазначала: «У «загниваючого» Заходу радянська промисловість крала у промислових масштабах: від механізмів автомобілів і зброї до дизайну іграшок і рецептів газованки. Тим часом «залізна завіса» не лише не ховала злочинців від кари, а й затуляла повіки споживачам, переконуючи, що «наші аналоги» кращі».

Усі учасники зійшлися на думці, що захід надзвичайно важливий і потрібний, на подібних круглих столах ми обговорюємо і оприлюднюємо інформацію, яка раніше була мало затребувана. Ми знаємо, що великий сегмент історії спотворено і ми, студенти-історики повинні формувати адекватну історичну думку, доносити до суспільства правду про СРСР як тоталітарну державу.

 Олена Сухушина