Hовини

Богдан Северенчук

10 листопада під Луганськом трагічно загинув випускник філософського відділення ННІ міжнародних відносин, історії та філософії ЧНУ ім. Б. Хмельницького, юрист Міністерства культури та інформаційної політики, головний спеціаліст відділу взаємодії з органами державної влади Департаменту правового забезпечення, Богдан Северенчук. Богданові був 31 рік.

Про це повідомила пресслужба відомства.

Богдан пішов добровольцем захищати Україну від російських окупантів 24 лютого – у перший день повномасштабної війни. Протягом всього часу перебував на передовій і вчора трагічно загинув від уламкового поранення в шию.

У Черкаській області залишилась його сім’я – мама, тато та сестра.

Колектив та студентство ННІ міжнародних відносин, історії та філософії висловлює щирі співчуття рідним та близьким Богдана.

Вічна пам‘ять Герою.

Павло Кретов, науковий керівник Богдана: "Філософія вчить, що життя і смерть не просто пов’язані, а просто єдині, особливо, коли йдеться про Людей.

Коли на першому курсі ми обговорювали в моїй групі платонівський ранній діалог «Федон», в якому Сократ стверджує, незадовго до страти, «…ті, що по-справжньому присвятили себе філософії, розмірковують, власне, про одне – про відхід із життя і смерть; інші ж люди цього як правило не помічають.» (Федон, Е. 64) юний і тому запальний, але і  по-зрілому розсудливий Богдан зауважив: « - Якщо так, то крім раціональних причин цього, мають бути цілі, яких людина досягає через смерть.»

І тепер, згадуючи це,  розумієш, наскільки цілісною натурою він був, і як любив Україну, свою Батьківщину, подібно до Сократа, простого афінського ремісника, піхотинця і філософа, або тих студентів та студенток часів першої світової, що штудіювали філософію у Відні, Граці чи Львові та пішли добровольцями в УСС, захищати вільне майбутнє України. І він пішов добровольцем першого дня новітньої історії України, 24 лютого 2022.

Бувши його куратором і незмінним науковим керівником протягом всіх років його перебування в нашій Alma Mater, нашому Університеті я відзначав і його гострий та швидкий розум, точність думки та аналізу, неабияку глибину розгляду, але перш за все – його цільність, цілеспрямованість і мужність. Певно, він уже тоді був крицевий, коли штудіював Гусерля з Гайдеггером для магістерської роботи – філософська рефлексія не спричиняла в ньому параліч волі. Він полюбляв слівце «настанова», за що я, вболіваючи за стилістичну довершеність дискурсу йому частенько докоряв – і тепер я думаю, що його внутрішній світ, простір його «Я» був античним храмом з неодмінною галереєю колоннад – які і були тими етичними і мисленнєвими настановами, опорами, що несли стрій і ордер його духу.

Міг би ще багато писати про Богдана, але слова обмежені і щось тисне біля серця.

Пам’ять – вічна і безмежна. Він віддав життя за Україну і за нас усіх, за нашу мрію і нашу ідентичність. Університет пам’ятатиме. Ми пам’ятатимемо. Слава Герою. Слава Україні!"

Світлана Зайцева, куратор групи, в якій навчався Богдан: "Богдан Северенчук. Філософська спільнота ЧНУ мала честь навчати тебе і пишалася твоїми успіхами. І навіки матиме у серці любов і глибоку вдячність за захист України від навали недолюдків-рашистів.

Світлий і сором'язливий хлопчик, що завжди був готовий до блискучих відповідей на парах, надзвичайно здібний молодий науковець, а ще - і насамперед - патріот своєї Вітчизни.

Так, ти завжди був готовий, - це така рідкісна риса! Без гучних передмов і яскравих жестів. Просто пішов на війну в перший же день.
І як непоправно рано ти пішов у засвіти! Насправді дуже боляче і можна лише намагатися, дуже приблизно, втілити в словах цей біль втрати.

Герої не вмирають. Світла й незгасна пам'ять тобі, воїне!"

Оксана Пушонкова: "Богдан Северенчук навчався філософії як практиці життя, був одним з найкращих студентів. Він прагнув до знання універсального, енциклопедизму, пізнання світу в багатоманітті його зв'язків і проявів. Богдан цікавився філософією історії і його ставлення до проблем українського суспільства було практично-дієвим, прагнув відбутися як той, хто зможе змінити світ на краще.

Його життя є прикладом поєднання високої інтелектуальної культури з істинним патріотизмом. Любов до України була присутня в кожному його виступі, повідомленні, есе, науковій роботі.

Богдан завжди був небайдужим до того, що відбувається навколо нього, в країні і світі. Один з найкращих синів України, Богдане! розділив з нею страшне - війну, пішов захищати від ворога.

Немає тих слів, щоб передати біль і горе, що ми відчуваємо. Висловлюємо співчуття рідним, близьким і друзям. Богдан в наших серцях, а ми всі велике серце України".