Hовини

17 листопада кожного року відзначається День студента або День міжнародної солідарності студентів. Коли і при яких обставинах виникла ця традиція?

28 жовтня 1939 р. під час окупації нацистами Чехії празькі студенти і викладачі вийшли на святкову ходу до 21 річниці утворення Чехословацької держави. Окупаційними військами було розігнано демонстрацію, а студент-медик Ян Оплетан отримав поранення. Згодом він був прооперований, однак 11 листопада помер від інфекційного запалення. 15 листопада відбулись похорони Яна Оплетана, які переросли в народний супротив окупаційному режиму. Реакція німецької влади була жорстокою – десятки демонстрантів заарештовано, а 17 листопада вранці німецькі війська оточили гуртожитки студентів. Більш ніж 1300 студентів були ув’язненні та засланні у концентраційні табори. Близько десятка студентів було страчено.

У 1941 р. у Лондоні  відбулась Міжнародна зустріч студентів, що боролися проти німецького гніту. За пропозицією комуніста з Чехословаччини Отто Шлінга було прийнято рішення: на честь загиблих щороку відзначати дату 17 листопада, як День студента.

Від імені усієї студентської ради ННІ міжнародних відносин, історії та філософії хочу привітати вас з цією датою! Йдіть своєю дорогою до своєї мети і не опускайте руки, бо ви ковалі свого життя! Йдіть на зустріч страхам і відстоюйте свою позицію. Вчіться новому, розвивайтесь, здобувайте знання, бо ми майбутнє нашої Батьківщини і саме ми, та рушійна сила, яка потрібна нашій державі. Бажаю, аби ваші студентські роки пройшли щасливо, весело, легко та активно.  Із святом, студентство! Vivat academia!

Голова студради ННІ МВІФ Соколов Вячеслав